13 september, 2021 - 14 november, 2021

Vijf kunstwerken uit de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) verblijven acht weken lang bij verschillende Rotterdammers thuis. In het project ‘Kunst blijft slapen’ – dat vanwege corona een jaar werd uitgesteld - worden de communities van de Pauluskerk, het Gemaal op Zuid, Reakt, Laurens ouderenzorg en Kunstlab+ in Rotterdam met elkaar verbonden via kunstwerken uit de Rijkscollectie. Tijdens de logeerweken bezoeken studenten van de Willem de Kooning Academie huishoudens binnen deze gemeenschappen en laten zich inspireren door het object, het tijdelijke onderkomen en gesprekken met de bewoners. Bij elk gastadres ontstaat, in een spannend proces tussen de bewoners en kunstenaars, vervolgens een nieuw kunstwerk. 'Kunst blijft slapen' is een nieuw bijzonder project van All you can Art, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Rotterdamse partners in zorg en onderwijs

De vijf deelnemende communities zijn oude en nieuwe samenwerkingspartners van All you can Art. Zo is Laurens Ouderzorg al sinds 2017 betrokken bij dit social practice kunstproject. In 2019 was All you can Art een hele zomer te gast bij Het Gemaal op Zuid in de Afrikaanderwijk. Ook wordt sinds enkele jaren intensief samengewerkt met Reakt (voorheen Antes), een organisatie die mensen met psychische problemen of een verslavingsachtergrond op weg helpt in hun dagelijks leven. All you can Art-kunstenaars hebben deze zomer op verschillende locaties van Reakt gewerkt met cliënten en hebben onderzocht hoe kunst een rol kan spelen in het verbinden van verschillende mensen en organisaties. Kunstlab+ is een initiatief van SKAR, Stichting Kunstaccommodatie Rotterdam, waarin kunsteducatie wordt aangeboden aan kinderen, ouders en buurtgenoten in Rotterdam Zuid.

Ook Pauluskerk Rotterdam doet mee aan Kunst blijft slapen. In de ruimtes waar bijvoorbeeld dak- en thuislozen, verslaafden en mensen zonder geldige verblijfspapieren overnachten, hangt een werk uit de Rijkscollectie en wordt zo onderdeel van de leefomgeving van deze mensen. Ook na Kunst blijft slapen blijft de Pauluskerk een hechte partner. In het voorjaar van 2022 neemt All you can Art deze bijzondere locatie over.

Talentontwikkeling

Net als bij de All you can Art Summerschool is talentontwikkeling ook in dit nieuwe project een belangrijke pijler. All you can Art-kunstenaars David Bade, Tirzo Martha, Elvis Chen en Rinella Alfonso begeleiden de WdkA-studenten door middel van atelierbezoeken in hun maakproces. Ook volgen de studenten elke week speciale colleges van de kunstenaars over onder andere social practice kunst en hebben ze een bezoek gebracht aan het CollectieCentrum Nederland in Amersfoort waar onder andere de Rijkscollectie is ondergebracht.

Beeldverslagen

Het project Kunst blijft slapen is in volle gang bij verschillende communities in de stad. De Rotterdamse fotograaf Naomi Modde legt de kunstwerken vast bij de mensen thuis en in de leefomgeving van cliënten bij verschillende partners. Zo brengt ze in beeld hoe de werken onderdeel worden van hun dagelijks leven.

Zoom
1/7
Zoom
2/7
Zoom
3/7
Zoom
4/7
Zoom
5/7
Zoom
6/7
Zoom
7/7

Kunst blijft slapen op OPEN Rotterdam

OPEN Rotterdam maakt dit najaar een serie afleveringen over dit nieuwe project, zodat jij ook de bijzondere ontmoetingen en verhalen die ontstaan tijdens Kunst blijft slapen kunt volgen. Bekijk hieronder de allereerste aflevering.

Kunst aan de keukentafel

Gezinnen uit de communities van Het Gemaal op Zuid en Kunstlab+ leven samen met de kunstwerken uit de collectie van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. foto's: Naomi Modde

Zoom
1/5
Zoom
2/5
Zoom
3/5
Zoom
4/5
Zoom
5/5
Zoom
1/4
Zoom
2/4
Zoom
3/4
Zoom
4/4

Beeldverslag Kunst blijft slapen, foto's: Naomi Modde

Zie ook