11 juli, 2023 - 27 augustus, 2023

Welkom in het open atelier van All you can Art! Iedereen - maar dan ook echt iedereen - krijgt bij All you can Art de kans om samen kunst te maken, te leren en te ontdekken. In het open atelier van All you can Art kan iedereen zelf aan de slag. Deze zomer is de Kunsthal omgetoverd tot bruisend centrum van creativiteit, waar kunstenaars van alle niveaus samen aan projecten werken. In deze blog stellen we alle kunstenaars van All you can Art 2023 aan je voor en nemen we je mee op reis door de verschillende ateliers.

DAG 42: TOT VOLGEND JAAR

Zondag 27 augustus 2023. Het is zover: vandaag is de allerlaatste dag van All you can Art. De afgelopen zes weken zijn voorbijgevlogen. We kijken terug op een zeer geslaagde editie. En volgend jaar zijn we natuurlijk gewoon weer terug!

230820-FE0704-FredErnst-1600px.jpg
See you next year! Foto: Fred Ernst

Stay tuned

Wil je volgend jaar zomer meedoen aan All you can Art 2024? Als Summerschool-student? Of in de open ateliers? Houd onze site in de gaten. Zodra we weten wanneer je auditie kunt doen voor de Summerschool en hoe All you can Art er volgend jaar uitziet, dan hoor je dat hier van ons.

Tot volgend jaar!

230820-FE1918-FredErnst-1600px.jpg
Finissage 2023. Foto: Fred Ernst

DAG 40: DIPLOMA-UITREIKING

Zondag 20 augustus 2023. Vandaag ronden we met een spectaculaire finissage de Summerschool af. De open ateliers blijven hierna nog een week open, maar vandaag ontvangen ook de kunstenaars van de Pauluskerk hun certificaat. 

230820-FE0190-FredErnst-1600px.jpg
Tirzo Martha reikt certificaten uit. Foto: Fred Ernst

De expositie

De afgelopen twee dagen heeft iedereen hard gewerkt om de open ateliers tot expositieruimtes te transformeren. Ieders werk heeft een plek langs de catwalk gekregen. De laatste verfstreken zijn gezet, materialen zijn opgeruimd. Wij zijn er klaar voor. 

Diploma-uitreiking

De Kunsthal is vol trotse familie en vrienden gestroomd. In houses roepen Goretti Pombo, Elvis Chen, Roxette Capriles en David Bade de Summerschool-studenten naar voren. Het wachten is op Tirzo Martha. Hij is de kunstenaar van de Pauluskerk. 

Geslaagd!

Tirzo staat op en spreekt de verlossende woorden door de microfoon: iedereen is geslaagd! De groep krijgt complimenten, advies en er is voor iedereen een certificaat. De deelnemers stralen.

Bekijk de summerschoolblog voor de eindpresentatie van de studenten. 

230820-FE0731-FredErnst-1600px.jpg
Onderschrift: Trotse geslaagden. Foto: Fred Ernst

DAG 37: KUNST THUISBEZORGD

Deze zomer fietsen er naast maaltijdbezorgers ook kunstbezorgers door de stad. Je herkent ze aan hun knalgele Kunst Thuisbezorgd-outfit. Grote kans dat David Bade in zo’n pak zit. Met dit project brengt hij zelfgemaakte kunst als verrassing bij mensen thuis. 

230815-FE1020-FredErnst-1600px.jpg
David Bade als kunstbezorger. Foto: Fred Ernst

Bezorgservice

In het open atelier van David kan iedereen kunst maken: Summerschool-studenten, bezoekers, kunstenaars van de Pauluskerk, iedereen. Je maakt de kunst alleen niet voor jezelf. Je maakt het ook niet om aan de tentoonstelling toe te voegen. Je maakt de kunst voor iemand anders. Iemand van wie je houdt, die je een hart onder de riem wilt steken of iemand met wie je iets goed te maken hebt. 

Kaart van Rotterdam

Alle kunstwerken worden, voorzien van adres, op en in het atelierhuisje van David gehangen. Van daaruit bezorgt David ze door de stad. In het atelier hangt ook een kaart van Rotterdam. Daarop kun je precies zien waar de kunstwerken bezorgd zijn. 

230820-FE2124-FredErnst-1600px.jpg
Het atelierhuisje. Foto: Fred Ernst

Uit het atelier gegroeid

Het project blijkt een enorm succes. Al gauw hangt Davids atelierhuisje zó vol, dat hij een nieuw huisje voor de ingang van de Kunsthal moet plaatsen. Er worden zoveel kunstwerken gemaakt dat er niet tegenop te fietsen valt. Zelfs al krijgt hij hulp van verschillende Summerschool-studenten. David deert het niet: “Dat is toch mooi? Al die mensen worden straks met kunst verrast!”

230820-FE2127-FredErnst-1600px.jpg
Er moeten nog 86 werken bezorgd worden. Foto: Fred Ernst

DAG 31: DE KAPEL VAN MARIA VAN DE EEUWIGDURENDE BIJSTAND

Het open atelier van Tirzo Martha is het domein van de kunstenaars van de Pauluskerk. Ja, en van Tirzo natuurlijk, maar vooral van de Pauluskerkkunstenaars. De kapel van Maria van de eeuwige bijstand, hebben ze het atelier genoemd. Ze bedachten de naam samen. “Omdat je hier veilig bent en even niet aan de problemen van buiten hoeft te denken”, licht Peter toe.

230823-FE0219-FredErnst-1600px.jpg
Goretti en Tirzo met de kunstenaars van de Pauluskerk. Foto: Fred Ernst

Huiskamer van Rotterdam

De Pauluskerk biedt een vangnet voor de meest kwetsbare mensen in de stad. In het open huis (dat ook wel de huiskamer van Rotterdam) wordt genoemd kan iedereen terecht voor brood, koffie, een spelletje of een warme maaltijd. Er is medische zorg aanwezig, je kunt er douchen en naar de kapper.

Ons vakantiehuis

En nu is daar dus een tijdelijke dependance bijgekomen: de kapel van Maria van de eeuwige bijstand in de Kunsthal. Of beter nog: een vakantiehuis. Een plek waar de kunstenaars zichzelf kunnen zijn. Waar ze er even uit zijn, waar het gezellig is en waar ze voor elkaar zorgen. “Buiten is er altijd gedoe. De belastingdienst, de gemeente, vervoer dat nooit op tijd komt. Hier is dat allemaal weg. Man, dat doet me goed!” 

230823-FE0301-FredErnst-1600px.jpg
Samen door de tentoonstelling. Foto: Fred Ernst

Zorg

De kunstenaars werken hier rondom het thema ‘zorg’. Een thema dat ze zelf hebben gekozen. Vandaag bespreken ze hun werk met Tirzo en hun begeleiders vanuit de Pauluskerk. Elke kunstenaar licht zijn werk toe en beantwoord vragen.

Buiten is er altijd gedoe, hier is het fijn.
230823-FE0528-FredErnst-1600px.jpg
Werkbespreking. Foto: Fred Ernst

Bijzondere reis

Hun kunstwerken vormen een bijzondere reis die via de schepping (chaos, het duister, het licht), de geschiedenis van de psychiatrie, een indrukwekkende zorgrobot, Rotterdam, de ontroerende zorg voor een hond en een komisch biechtverhaal naar zorgen voor het milieu en elkaar leidt. Als de kunstenaars van de Pauluskerk het voor het zeggen hadden, wisten ze het wel: “Gewoon een beetje liever zijn voor elkaar. Gewoon een beetje zoals hier.”

230823-FE0385-FredErnst-1600px.jpg
Peter presenteert zijn werk. Foto: Fred Ernst

DAG 26: FLYING KITES

In het atelier van Elvis Chen maak je aan vlieger waarin je je wensen en dromen voor de toekomst verwerkt. Waar wil je naartoe en hoe kom je daar? Het atelier hangt inmiddels helemaal vol met vliegers. En vandaag gaan die de lucht in.

AYCA 29 juli Fred Ernst (45).jpg
Open atelier van Elvis Chen. Foto: Fred Ernst

Met de metro

“Hebben jullie alles?” roept Elvis vanaf het perron. Het is een beetje passen en meten met alle vliegers, maar iedereen zit in de metro op weg naar het strand van Hoek van Holland. De zon schijnt, de wind staat perfect en de vliegers zijn getest. Toch is het een beetje spannend. Gaan de vliegers de lucht in?

Symboliek

Het idee voor zijn vliegerproject komt uit Azië. “Daar vliegert bijna iedereen. Er worden wedstrijden en vliegergevechten georganiseerd”, vertelt Elvis. “Voor mij staat de vlieger symbool voor het leven. Waar wil je naartoe in het leven? Wat zijn je dromen? Dat vang je in het zeil van de vlieger. Wat houd je tegen om daar naartoe te gaan? Welke bagage heb je? Dat verwerk je in de staart”. 

230814-FE0830-FredErnst-1600px.jpg
Hoek van Holland. Foto: Fred Ernst

Flesjes bagage

Tientallen vliegers zijn er inmiddels in zijn atelier gemaakt. Voor de bagage die mensen niet mee willen nemen, heeft Elvis glazen flesjes op zijn atelierhuisje gehangen. Hierin zitten briefjes met daarop ‘angst’, ‘te weinig zelfvertrouwen’, ‘mijn verleden’. “Alle bagage die niet mee op reis hoeft, blijft daar achter”, licht Elvis toe.

Wat houd je tegen om op te stijgen?

Missie geslaagd

Na een pitstop bij de snackbar (moet ook gebeuren) is de groep op het strand beland. Op de plek die volgens Elvis, die inmiddels een soort amateur-meteoroloog is geworden, het best is. Een voor een stijgen de vliegers op. Hier en daar vallen ze uit de lucht, en hebben ze wat aanpassingen nodig, maar de meeste blijven op de wind deinen. De stijgen hoger en hoger. Niemand wordt door zijn bagage op de grond gehouden. 

230814-FE0359-FredErnst-1600px.jpg
Met zijn allen de lucht in! Foto: Fred Ernst

DAG 20: ZORGINSTELLING LAURENS 

Hooggeëerd bezoek: vandaag hebben we een groep ouderen van zorginstelling Laurens over de vloer. Ze worden gekoppeld aan twee Summerschool-studenten om samen kunst te kijken en te maken.

AYCA Laurens Delfshaven, 8 augustus 2023 Low Res 68.JPG
Kunst Thuisbezorgd x Laurens. Foto: Marco De Swart

De kennismaking

“Hoe heet u? Gaat u vaker naar een museum? Waar kom je vandaan?” Verspreid over de ateliers wordt er koffiegedronken en aan elkaar gesnuffeld. De eerste rolstoelen worden richting tentoonstelling geduwd. De opdracht: leer elkaar kennen door samen kunst te kijken.

Goeie jongens, die Romeinen

De groep woont in een van de vestigingen van Laurens. Deze zorginstelling ondersteunt ouderen in het zo zelfstandig en betekenisvol mogelijk leven. Of ze nu herstellen van een ziekte of te maken hebben met een blijvende beperking. Laurens (vernoemd naar de Romeinse weldoener, die in de derde eeuw opkwam voor mensen die dat nodig hadden) heeft verschillende vestigingen, verspreid door de stad. Vandaag is de vestiging uit Delfshaven op bezoek.

AYCA Laurens Delfshaven, 8 augustus 2023 Low Res 53.JPG
Samen zie je meer. Foto: Marco De Swart

Kunst Thuisbezorgd

In drietallen wordt er deze week onder leiding van David Bade samengewerkt aan het project Kunst Thuisbezorgd. De Summerschool-studenten maken op basis van interviews met de ouderen een persoonlijk kunstwerk, dat ze de week erna bij hun thuis gaan brengen.

Nu al geslaagd

Een paar uur later wordt er samen gelachen, gezongen, worden er visies op kunst gedeeld en zijn sommige drietallen al aan het ontwerpen geslagen. “Er zijn hier zoveel leuke jonge mensen, ik vind het nu al geslaagd”, antwoord een oudere dame op de vraag wat ze van All you can Art vindt.  Dat komt wel goed, met dat kunstwerk, later deze week
 

er zijn hier zoveel leuke jonge mensen, ik vind het nu al geslaagd
AYCA Laurens Delfshaven, 8 augustus 2023 Low Res 77.JPG
De sfeer zit er goed in. Foto: Marco De Swart

dag 15: All you can Art Radio

Nu is het tijdens All you can Art altijd een vrolijke boel, maar vandaag heerst er een extra uitgelaten sfeer in de open ateliers. Er komt opzwepende reggaeton uit de speakers. Hier en daar maken kunstenaars een klein danspasje terwijl ze aan het werk zijn.

Tune in 

Vandaag zijn we naast open atelier ook ineens een radiostation. Samen met Radio WORM draaien we ‘music to make art to’. Ideetje van een van de Summerschoolstudenten, die een eigen radioprogramma bij de zender heeft.

worm.jpg
All you can Art x RADIO WORM

Alternatieve audio 

Radio WORM is het online radioplatform van WORM Rotterdam, instelling voor alternatieve kunstproductie. Op Radio WORM hoor je audioproducties die je nergens anders hoort. Geluidskunst, experimentele muziek, interviews en vandaag dus music to make art to.

Music to make art to 

De WORM-studio staat in het atelier van Roxette Capriles. Kunstenaars en Summerschool-studenten hebben muziek aangeleverd waar ze graag kunst op maken. De DJ’s draaien de meest uiteenlopende platen afgewisseld met interviews, waarvoor All you can Art-kunstenaars aanschuiven.

Je luistert naar Radio WORM via radio.worm.org* of live in de Kunsthal. Stay tuned.
 

Dag 12: Reakt over de vloer 

Begin dit jaar werkte hij in hun ateliers in Den Haag, vandaag komen ze in zijn atelier in de Kunsthal werken. David Bade gaat vandaag met kunstenaars van Reakt aan de slag. En die hebben er superveel zin in.

AYCA 29 juli Fred Ernst (16).jpg
Kunst Thuisbezorgd foto: Fred Ernst

Kunst helpt 

Reakt helpt mensen met psychische problemen of een verslavingsachtergrond hun draai te vinden in het dagelijks leven. Door hen te ondersteunen bij het vinden van werk, het vergroten van hun sociale netwerk of - dankzij All you can Art - door kunst te maken.

Thuisbezorgde verrassing 

Zo werkten ze begin dit jaar samen met David aan persoonlijke kunstwerken, die als verrassing bij een door hen gekozen persoon werd thuisbezorgd. Ze bepaalden zelf voor wie ze kunst wilden maken. Een familielid, geliefde of iemand uit de straat die nooit bezoek krijgt.

AYCA 29 juli Fred Ernst (65).jpg
Je bepaalt zelf voor wie je kunst maakt foto: Fred Ernst

Move over, Uber Eats

Compleet in thuisbezorgd-outfit - knalgeel pak, rode fiets, bezorgrugzak - bracht David de kunstwerken bij de mensen thuis. Dat leverde bijzondere momenten op. Zó bijzonder dat David het project dit jaar verder ontwikkelt in zijn open atelier. En daar is Reakt natuurlijk bij. Het is inmiddels lekker druk in het atelier van David. Er wordt geschilderd, getekend, een schaar gezocht, doek beplakt. Alles kan, zolang het straks maar in de bezorgrugzak past. Is het werk af, dan wordt het, voorzien van een adressticker, op het knalgele atelierhuisje gehangen. Binnenkort gaan we bezorgen. Move over, Uber Eats, hier is Kunst Thuisbezorgd! 

AYCA 29 juli Fred Ernst (40).jpg
Het atelierhuisje van David hangt al lekker vol. Foto: Fred Ernst

Dag 9: Janneman

Geconcentreerd zit hij te tekenen in het atelier van Tirzo Martha. Om hem heen is de Summerschool in volle gang. Er wordt gebouwd, overlegd, geboord, maar hij laat zich niet afleiden. Hij focust zich op zijn papier.

MDS_Kick-off All You Can Art Summerschool 15 juli 2023 Low Res 122.JPG
Elke dag tekent Janneman in het open atelier foto: Marco De Swart

Pauluskerk

Het is Janneman (68) uit Rotterdam. Tirzo kent hij uit de Pauluskerk, waar hij vaak komt. De Pauluskerk biedt hulp aan mensen die dak- en thuisloos zijn, geen geldige verblijfspapieren hebben of op een andere manier kwetsbaar zijn. “Vorig jaar had Tirzo een open atelier in de kerkzaal”, vertelt Janneman. “Daar heb ik aan mee gedaan. Dit jaar heeft hij ons hier in de Kunsthal uitgenodigd.” 

Tekenen over zorgen 

Janneman tekent het liefst. “Je kunt hier ook beeldend werken, maar ik houd van tekenen. Ik ben nu bezig met een serie over zorgen. Ik teken allerlei vormen van zorg. Thuiszorg, psychische zorg, nazorg, verpleeghuiszorg. Ik heb een heleboel zorgen, haha!”

Dag 4: Take-A-Way

In het atelier van collectief Take-A-Way staat een enorm doek waar iedereen op kan schilderen. Bovenop een ladder staat een jongen van een jaar of twintig geconcentreerd te schetsen. “Zo is ie nu al een half uur bezig”, vertelt Mariëlle. “Hij kwam koffiedrinken, maar ik ben bang dat die inmiddels koud is”. 

MDS_Kick-off All You Can Art Summerschool 15 juli 2023 Low Res 29.JPG
Er wordt hard gewerkt in het Take-A-Way-atelier. Foto: Marco De Swart

Collectief

Anderhalf jaar bestaan ze nu. “Je doet wat je kunt en vraagt wat je nodig hebt, dat is het principe van Take-A-Way”, zegt Rieneke. “We zijn een collectief van kunstenaars en mensen die wat meer ondersteuning nodig hebben. Omdat ze bijvoorbeeld geen verblijfstatus hebben of geen vaste woonplek. We helpen elkaar.”

MDS_Kick-off All You Can Art Summerschool 15 juli 2023 Low Res 72.JPG
Rieneke de Vries. Foto: Marco De Swart

“Soms nodigen we een architect uit voor een workshop, dan weer een designer. Dat doen we hier in de Kunsthal ook. Iedereen is altijd welkom om mee te doen. We hebben met het hele collectief een baristacursus gevolgd en onze eigen koffieblend samengesteld. Kunst maken en koffiedrinken gaan bij ons altijd samen”.

MDS_Kick-off All You Can Art Summerschool 15 juli 2023 Low Res 30.JPG
Je bent altijd welkom in het Take-A-Way-atelier. Foto: Marco De Swart

dag 1: het avontuur begint 

Zaterdag 15 juli 2023. Het open atelier opent zijn deuren en verwelkomt een diverse groep kunstliefhebbers. Van beginners tot gevorderden en van Summerschool-studenten en leden van de Pauluskerk tot nietsvermoedende bezoekers. Het enthousiasme is voelbaar. 

MDS_Kick-off All You Can Art Summerschool 15 juli 2023 Low Res 53.JPG
De All you can Art kunstenaars. Foto: Marco De Swart

De ateliers in 

Na een korte introductie door IBB-oprichters en All you can Art-bedenkers David Bade en Tirzo Martha, gaat onder leiding van kunstenaar Roxette Capriles het eerste artistieke avontuur van start. Verdeeld over vier groepen verdwijnen de deelnemers in de ateliers van ‘hun’ kunstenaars. Samen met David Bade, Tirzo Martha, Goretti Pombo en Elvis Chen moeten ze binnen een uur een personage creëren, bouwen en showen op de catwalk.

Geen goed of fout

Sommigen grijpen naar potloden en beginnen hun ideeën op papier te schetsen, terwijl anderen fanatiek aan de slag gaan met karton en pvc-buizen. De deelnemers leren al snel dat het open atelier een veilige ruimte is waar goed of fout niet bestaan, maar waar expressie centraal staat.

MDS_Kick-off All You Can Art Summerschool 15 juli 2023 Low Res 161.JPG
Presentatie op de catwalk. Foto: Marco De Swart

Strike a pose 

Een uur later presenteren de groepen onder luid gejuich van het publiek hun creaties op de catwalk. Iedere creatie heeft een eigen karakter, eigen muziek en eigen manier van bewegen gekregen. De jury beloont ze met vier tienen. De kop is eraf!

meet the artists!

Deze zomer werken IBB oprichters en kunstenaars David Bade en Tirzo Martha samen met social practice kunstenaars Elvis Chen, Roxette Capriles, Goretti Pombo en het collectief Take A Way in en buiten de Kunsthal afwisselend aan verschillende projecten. De open ateliers vormen een plek waar iedereen samenkomt om kunst te maken, elkaar te inspireren, met elkaar te discussiëren en kunst te presenteren. De beweeglijkheid en flexibele aanpak van All you can Art leidt tot ongewisse resultaten en ontmoetingen. Mensen van verschillende achtergronden komen samen en wisselen verhalen en ideeën uit. Zo vindt een veelzijdig gezelschap van mensen elkaar in de Kunsthal. Samen werken ze mee aan verschillende grote en kleine projecten en kunstwerken.

David Bade 

Deze zomer presenteert David Bade het project Kunst Thuisbezorgd in samenwerking met Summerschool-studenten, Kunsthal-bezoekers en vaste partners Reakt en Laurens Ouderenzorg. Maak een kunstwerk dat wordt bezorgd bij Laurens Ouderenzorg, of verras je geliefden, ouders, bekenden of onbekenden met een kunstpakket. Sociale betrokkenheid - naast de diversiteit van materiaal- en kleurgebruik en de combinatie van figuratie en abstractie - is kenmerkend voor het werk van David Bade. Het leven in al zijn complexiteit is prominent aanwezig in zijn werk en ieder onverwacht moment kan door hem gevangen worden in een kunstwerk. Met zijn werk reageert hij op uiteenlopende maatschappelijke en sociaal geëngageerde thema’s, waaronder politiek, seks, kunst en sport. Sterke beelden worden gerelativeerd door dubbelzinnige titels. Met een flinke dosis humor, gevoel en mededogen levert Bade via zijn werk commentaar op de maatschappij. 

All You Can Art 11 juli 2021 Low Res, foto Marco De Swart (40).JPG
Tirzo Martha & David Bade foto, Marco De Swart

Tirzo Martha 

Nadat twee jaar intensief te hebben samenwerkt met de Pauluskerk - een instelling die de meest kwetsbare mensen in de samenleving een vangnet biedt - werkt Tirzo Martha (1965, Curaçao) ook dit jaar weer samen met de bezoekers van de Pauluskerk samen met de Summerschool-studenten en Kunsthal-bezoekers. Martha maakt kunst uit noodzaak: niet om creatief te zijn maar vanwege zijn sociale betrokkenheid. Hij ziet kunst als een middel dat ingezet kan worden ter verbetering en ontwikkeling van een gemeenschap. Vanuit dit uitgangspunt betrekt hij mensen in zijn werk en maakt hen onderdeel van het ontwikkelen van ideeën, nieuwe visies, nieuwe benadering van problematieken en het maakproces. Martha onderzoekt de leefomstandigheden van mensen, hoe ze omgaan met hun ruimte en objecten, maar ook hun gedachten, dromen en teleurstellingen. In zijn politieke en sociaal geëngageerde installaties en sculpturen gemaakt van verzamelde materialen en dagelijkse gebruiksvoorwerpen laat hij het wankele evenwicht, de ongelijkheid binnen en de complexe structuur van de (Curaçaose en Caribische) maatschappij zien.

Elvis Chen 

Elvis Chen (1988, Paramaribo) is afgestudeerd aan de kunstacademie en een doorgewinterde IBB alumni. Chen is geboren in Suriname en later geëmigreerd naar Curacao, waar hij vaak geconfronteerd is met mensen die een andere realiteit ervaren. Zoals bijvoorbeeld de cliënten van de psychiatrische kliniek Capriles, thuisbasis van IBB. Chen is geïnteresseerd in de discrepantie tussen verschijning en realiteit. Mensen beoordelen anderen vaak (onbewust) op hun uiterlijke verschijning. Aannames op basis van etniciteit, sociale klasse en gender vormen het profiel van anderen. Met zijn vaak autobiografische werk toont Chen hoe de ontwikkeling van iemands leven het begrip van identiteit verandert. Hij schuwt daarbij de kritiek op de samenleving, het onderzoek naar zijn eigen situatie, familie en mensen om zich heen, evenals de clichés waar we aan vastklampen niet. In deze turbulente tijd van wereldwijde oorlogen en protesten hecht Elvis Chen veel waarde aan voortdurende dialoog. Deze zomer heeft hij een speciaal project bedacht om deze dialogen te bevorderen. Hij verzamelt de wensen, dromen en angsten van zowel de bezoekers van de Kunsthal als de patiënten van Laurens en verwerkt deze in een sculptuur in de vorm van een vlieger.

All You Can Art 13 augustus 2020 LR 03.JPG
Elvis Chen, foto Marco De Swart

Roxette Capriles

Roxette Capriles (1993) is geboren en getogen op Curaçao en is een kunstenaar die actief is onder de naam Anartist Vineyard in House of Vineyard, het eerste huis dat de ballroom-scene van de Verenigde Staten naar Nederland bracht. In 2023 viert de Nederlandse Ballroom Scene haar 10-jarig bestaan, met het eerste bal dat werd gehouden in BIRD Rotterdam. Op dit moment bestaat er een gefragmenteerde geschiedenis van de ballroom scene, bestaande uit beelden, video's, objecten en verhalen. Anartist transformeert hun atelier tot een levend archief, een centrale plek waar deze zomer de ballroom-community samenkomt door de geschiedenis van de afgelopen tien jaar te verzamelen, organiseren, classificeren en recreëren. Anartist studeerde in 2016 af aan de Willem de Kooning Academie en won de Drempelprijs met hun werk ‘Rots in Brand’. In 2017 keerde Anartist terug naar Curaçao om workshops te geven aan studenten van het IBB. Momenteel woont en werkt hen in Rotterdam, waar hen voortdurend de rol van de kunstenaar in de samenleving onderzoekt,  door anderen uit te nodigen deel te nemen aan het proces van het maken, denken en spelen.

All You Can Art, 29 juli 2022 Low Res 86.JPG
Roxette Capriles, foto Marco De Swart

Goretti Pombo

Deze zomer reflecteert Goretti Pombo (Curaçao, 1994) samen met bezoekers van de Kunsthal en deelnemers van de Summerschool van All you can Art op de tentoonstelling (H)erkennen Herbouwen. Ze nodigt mensen uit om hun stem te laten horen en zich uit te spreken tegen onrecht. Na haar opleiding aan Instituto Bueno Bista in 2016 behaalde Pombo in 2020 haar bachelordiploma in Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning Academie. Pombo vertaalt haar ervaringen op een speelse en eigenzinnige manier in haar kunst. Haar werk rebelleert tegen maatschappelijke verwachtingen voor vrouwen en uit angst om zich te vervelen in het leven. Speelsheid, verwondering en humor vormen de basis van haar creatieve proces, waarbij ze experimenteert met verschillende media zoals tekenen, schilderen, performances, video's en textiel. Ze gebruikt alles wat passend is om haar enthousiasme uit te drukken.

All You Can Art Summerschool 12 juli 2022 Low Res 28.JPG
All you can Art kunstenaar Goretti Pombo

Take A Way 

Take A Way is een collectief dat zijn oorsprong vindt in de Tarwewijk in Rotterdam. Wekelijks komen buren op diverse locaties bij elkaar om koffie te zetten, verhalen te delen en producten te ontwerpen. Door regelmatig samen te komen en creatief aan de slag te gaan ontstaan er tussen de deelnemers verschillende inzichten, connecties en vriendschappen en wordt er gebouwd aan een community waarin mensen elkaar kunnen helpen. 

IMG20230604132709.jpg
Take-A-Way collective

Zie ook

Kunsthal & Cookies
Aan je online bezoek aan Kunsthal Rotterdam mag niets ontbreken, daarom gebruiken we altijd functionele en analytische cookies. Om content zoals video's en advertenties op basis van je interesses te mogen tonen, vragen we je toestemming voor het gebruik van marketing cookies. Dit kun je elk moment wijzigen. Lees onze cookieverklaring en vernieuwde privacyverklaring
Deze cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt. Deze cookies kunnen niet uitgezet worden.
Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen, zoals YouTube of Vimeo.
Deze cookies zorgen ervoor dat we het gebruik van de website kunnen meten en verbeteringen door kunnen voeren.
Deze cookie stellen onze advertentiepartners in staat om doelgerichter informatie te kunnen aanbieden.
Door categorieën uit te zetten, kan het voorkomen dat gerelateerde functionaliteiten binnen de website niet langer correct werken. Het is altijd mogelijk om op een later moment de voorkeuren aan te passen. Bekijk meer informatie.