11 juli, 2017 10:00 - 25 augustus, 2017 17:00

Welkom bij de All you can Art Summerschool! Meer dan dertig studenten werken zeven weken lang in de Kunsthal onder begeleiding van kunstenaars David Bade, Tirzo Martha, Rieneke de Vries, Liesbeth Labeur, Roxette Capriles & Elvis Chen. Volg de studenten en hun ontwikkelingen via deze pagina en via instagram @AllyoucanArt2

VRIJDAG 18 AUGUSTUS 2017

In de ochtend zijn de Summerschool studenten onder begeleiding van Tirzo Martha naar het Boijmans van Beuningen museum gegaan. De voorbeelden en kennis die ze hier op doen zullen ze later in een opdracht gaan uitwerken. 

DONDERDAG 17 AUGUSTUS 2017

Vandaag waren alle studenten weer in de Kunsthal voor de terugkomdag.

Om 10:00 gaf Johan Gielen Hoofd Educatie & Publiek een presentatie. Hij vertelde over zijn rol binnen de Kunsthal en zijn persoonlijke motivatie binnen zijn werk. Hierna werden de Summerschool studenten uitgedaagd om hun dromen vorm te geven op het grote drieluik. Om 13:00 gaf Mariette Maaskant Hoofd Marketing & Communicatie een presentatie geven haar rol in de Kunsthal.De dag werd afgesloten door een Pre Masterclass van Tirzo Martha. 

15 & 16 AUGUSTUS 2017

Deze week staat in het teken van autonoom werken. De studenten worden vrijgelaten om hun eigen creativiteit en opgedane kennis toe te passen in praktijk.

IMG_6424.JPG
Jonge bezoekers in het atelier

WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

Het groepje van Liesbeth heeft vanochtend een les grafiek gekregen. Deze vaardigheden hebben ze in de middag direct toegepast. Bezoekers worden in het atelier van Liesbeth uitgenodigd om herinneringen achter te laten over hun grootouders. De Summerschool studenten gaan deze herinneringen vorm geven en doormiddel van een ets of linodruk vastleggen.

De studenten van David hebben vanochtend verder gewerkt aan hun zelfportret. Daarna zijn ze verder gegaan met hun servetten. De studenten van Roxy, Elvis en Tirzo zijn vanmiddag bij Laurens de boot in de tuin gaan plaatsen. Samen met de bewoners van Laurens wordt dit beeld beplant.

In de ochtend heeft iedere student een presentatie gegeven aan de hand van een gekozen werk van Robert Mapplethorpe. 

DINSDAG 8 AUGUSTUS 2017

Bij afwezigheid van Liesbeth heeft het groepje van Liesbeth meegedraaid met de les van David.

Het groepje van Roxy en Elvis en van Tirzo hebben in de ochtend les gekregen van Tirzo. in de middag zijn ze vertrokken naar de locatie van Laurens Delfshaven, waar ze rekwisiteiten van het beeld hebben gemaakt. Van klei hebben de ouderen samen met de studenten grote koralen gemaakt die op het buitenbeeld geplaatst gaan worden.  

De groep van David is verder gegaan met hun individuele werkzaamheden. In de middag hebben ze de opdracht gekregen om een bestaand werk van David uit te kiezen en daar een passende partner bij te maken. 

IMG_6419.JPG
Crystal geeft de Summerschool studenten een associatieworkshop
drieluik.jpg
Drieluik vol tekeningen

VRIJDAG 4 AUGUSTUS 2017

De week wordt afgesloten met een relaxte dag waarbij iedereen verder werkt aan zijn eigen project. Het groepje van Liesbeth is verder gegaan met de muurschildering, daarnaast hebben ze posters gemaakt voor de komende activiteiten op locatie bij Laurens.

Het groepje van Roxy en Elvis en van Tirzo hebben verder gewerkt aan het drieluik. Het doel was om met ruimteversterkers te werken.

De groep van David is verder gegaan met het werk van het Zuiderpark college. 

DONDERDAG 3 AUGUSTUS 2017

De Summerschool studenten hebben doormiddel van een elevator pitch hun portfolio gepresenteerd aan elkaar en aan IBB.

Daarna heeft Herman van Karnebeek iets verteld over zijn functie als zakelijkdirecteur binnen de Kunsthal.

Na de lunch is er een debat geweest met het thema Black/White. Onderwerpen als slavernij en racisme kwamen hier bij aanbod.

Ten slotte heeft Eva van Diggelen een Pre Masterclass gegeven over het maken van tentoonstelling, haar loopbaan, functie en werkwijze uitgelegd en de leerlingen zijn daarna aan de slag gegaan met het inrichten van AYCA 3! 

All You Can Art 2 juli 2017 high res 10.JPG
Omar aan het werk
All You Can Art 2 juli 2017 high res 40.JPG
Kunstwerk van David Bade.

WOENSDAG 2 AUGUSTUS 2017

De Summerschool studenten hebben eerst een introductie les van David Bade gehad over influencers binnen het 2D gebied. Doormiddel van praktische voorbeelden zijn enkele vaktermen toegelicht.

Daarna heeft Roxy gesproken over de reden waarom kunstenaars een zelfportret maken en hoe moeilijk het is om de ‘Inner Truth’ daarin weer te geven.

Het groepje van Elvis,Roxy, Haley en Harley heeft in de middag een bezoek gebracht aan stichting Laurens. Daar hebben ze verder gewerkt aan het buitenbeeld. De overige groepen hebben gewerkt aan het gezamenlijk zelfportret. 

VRIJDAG 28 JULI 2017

Op de vrijdag ochtend hebben Liesbeth en Elvis een tekenles gegeven waar studenten uitgedaagd werden om expressief te werken. Ze zijn aan de slag gegaan met het uitwerken van Silhouetten.

In de middag is er een sit down georganiseerd waar de studenten samen met het IBB reflecteren op hun eigen creatieve proces. Naast deze onderdelen zijn ze verder gegaan met de verschillende projecten op locatie. 

All You Can Art Laurens Nijeveld HR 33.JPG
Tekenen bij Laurens Nijeveld
Opening All You Can Art (30)_MarcoDeSwart.JPG
David Bade tijdens een presentatie

DONDERDAG 27 JULI 

Alle Summerschool studenten zijn vandaag in de Kunsthal aanwezig. Van 10:00 tot 13:30 zal David Bade een pre masterclass tekenen geven. Binnen deze masterclass zal David Bade de klassieke regels van tekenen ter discussie stellen. Na de masterclass zullen de studenten de deze week vergaarde kennis over tekenen in praktijk gaan brengen

WOENSDAG 26 JULI 2017

Alle Summerschool studenten zijn vanochtend begonnen met een klassieke tekenles van Elvis en Liesbeth. Na de Lunch zijn ze in groepjes verder gegaan met hun projecten.

Om 14:00 kreeg AYCA hoog bezoek van meneer van der Biezen (bewoners van Laurens). Meneer van der Biezen is zaterdag 100 jaar geworden, ter ere van zijn verjaardag worden zijn schilderijen deze week tentoongesteld in de Kunsthal. Niet alleen meneer van der Biezen maar ook zijn familie en medebewoners van Laurens waren hierbij aanwezig. Met als hoogte punt het uit volle borst meezingen met het clublied van ‘zijn’ club Feyenoord.

All You Can Art Laurens Delfshaven LR 11.JPG
Meneer van den Biezen bij Laurens Delfshaven
All You Can Art Laurens Delfshaven LR 05.JPG
Roxy en Elvis bij Laurens Delfshaven

VRIJDAG 21 JULI 2017

De groep van Liesbeth is begonnen aan een gezamenlijke muurschildering in de Kunsthal. Alle Summerschool studenten zullen hier een bijdrage aan gaan leveren.

De groep van Visuhaley en Harley is aan de slag gegaan met een ‘orgaan’. Het orgaan wordt gezien als symbool van iets wat van jezelf hebt, maar ook over kan dragen aan een ander.

Summerschool student Lianne merkt op dat discriminerend gedrag vaak overgedragen wordt van generatie op generatie. Dit heeft ze vervolgens gevisualiseerd door middel van een druppel die zijn transparantie verliest.

De groep van Rieneke werkt vandaag in Den Haag bij een dak- en thuislozen opvang. Vandaag bereiden zij het eten voor en gaan ze samen in gesprek.

De groep van Roxy en Elvis werkt aan hun project bij Laurens. Voorbereiding worden getroffen voor de 100ste verjaardag van meneer van den Biezen.

DONDERDAG 20 JULI 2017

Vandaag is het de ‘terugkomdag’ in de Kunsthal. De leerlingen zijn vanochtend begonnen met een masterclass van Robert Dorst van Colart. Tijdens deze masterclass hebben ze uitleg gekregen over hoe verf gemaakt wordt, de eigenschappen van verf en zijn de zelf aan de slag gegaan met het mengen van aquarelverf.

Vanmiddag krijgen ze van Marieke een rondleiding achter de schermen bij de Kunsthal. Om 15.00 vindt er een debat plaats met het onderwerp ‘The Meaning of Life’. De uiteindelijke standpunten die de leerlingen innemen zullen uitgevoerd worden in 3D. We sluiten deze terugkomdag af met een feedback moment. 

Kick off Summerschool LR 06.JPG
Summerschool bij de Kunsthal
All You Can Art Laurens Nijeveld LR 01.JPG
Laurens Nijeveld
All You Can Art Laurens Delfshaven LR 18.JPG
Laurens Delfshaven

WOENSDAG 19 JULI

Het groepje van David heeft in de ochtend gewerkt aan het beeld van Zuiderpark. In de middag hebben ze individueel vanuit een plat beeld een 3D object gemaakt

Het groepje van Liesbeth heeft met ecoline posters gemaakt voor de Kunstbingo bij Stichting Laurens. Tijdens een eerder bezoek hebben zij een koffiekarretje van Laurens meegenomen. Van deze kar maken zijn een 3D beeld om het project All you can Art meer zichtbaar te maken. Aan het eind van de dag hebben ze dit beeld afgeleverd aan Laurens en hebben zij gezamenlijk met de bewoners gegeten.  

Het groepje van Rieneke is in de ochtend verder gegaan met hun tekenopdracht van vrijdag, deze visualisatie gaan ze in 3d uit werken.

Het groepje van Roxy, Elvis en Tirzo heeft verder gewerkt aan de boot die onderdeel uitmaakt van een buitenbeeld. Daarnaast hebben ze in de middag een bezoek gebracht aan Laurens. Daar hebben ze samen met de bewoners portret tekeningen van elkaar gemaakt. 

DINSDAG 18 JULI

Na de introweek zijn de Summerschool studenten in groepjes verdeeld. Vandaag gaan ze voor het eerst naar de externe locaties. 

Een nieuwe groep studenten sloot zich onder begeleiding van David Bade aan bij de Summerschool. Zij begonnen de dag met een introductie van David Bade over zijn kunstpraktijk en IBB. 
Het groepje studenten onder leiding van Liesbeth Labeur hadden hun eerste ontmoeting met de bewoners van Laurens Nijeveld. Daar gingen ze gezamenlijk een workshop volgen. Het doel van deze middag was om de bewoners kennis te laten maken met de studenten. 

Tirzo Martha, Elvis Chen en Roxette Capriles namen hun studenten in de middag mee voor een kennismaking met de bewoners van Laurens Delfshaven. Enkele studenten bleven in de middag bij de Kunsthal om het vervoer van de boot klaar te maken naar Laurens Delfshaven. Daar zullen zij samen met de bewoners een sculptuur van de boot maken. 

Rieneke de Vries neemt minimaal drie weken een groep van drie studenten onder haar hoede. De studenten werken met haar mee aan het project bij Antes en daarnaast doen ze ervaring op tijdens haar werkzaamheden bij de Pauluskerk. 

"Ik vind het erg wennen. Maar ben erg onder de indruk van Rieneke, ze maakt zo makkelijk contact met mensen. Zelf ben ik daar nog een beetje huiverig in" - Summerschool student Melisa. 

All You Can Art Laurens Nijeveld LR 06.JPG
Liesbeth Labeur met studenten bij Laurens Nijeveld
All You Can Art Laurens Delfshaven LR 04.JPG
Roxy en Elvis met studenten bij Laurens Delfshaven
Kick off Summerschool LR 05.JPG
Studenten tijdens de Summerschool

VRIJDAG 14 JULI

De dag begon met een tekenles van Elvis Chen en Liesbeth Labeur. Telkens stonden twee studenten model terwijl de andere studenten binnen enkele minuten moesten tekenen. Het aantal minuten werd steeds korter waardoor de studenten leren om goed te kijken en hun perfectionisme los te laten. Elvis vertelt: “door de tijdsdruk komt de expressie naar voren”. 
De tweede les werd gegeven door Rieneke De Vries. In de les werden de studenten uitgedaagd om met fragmenten uit kranten een eigen verhaal te creëren. Ze maakten hierbij gebruik van houtskool. Tot slot hebben de studenten in de middag gewerkt aan het schetsen van typisch Rotterdamse architectuur. Deze schetsen zullen verder in beeld verwerkt worden tijdens de Summerschool.

 

DONDERDAG 13 JULI

In de ochtend gaf Liesbeth Labeur een snelle workshop tekenen. Daarna kregen de studenten een rondleiding van het Hoofd Educatie en Publiek van de Kunsthal, Johan Gielen, door de tentoonstelling Robert Mapplethorpe. In de middag gaf Rieneke de Vries een korte introductie over haar project bij Antes. Afsluitend vertelde IBB alumni Harley meer over zijn kunstenaarspraktijk en sloot IBB alumna Vishualy aan met een masterclass 3D.

"Tijdens deze masterclass heb ik gemerkt dat het werken in 3D mij veel beter ligt dan ik vooraf dacht. Ik zal nu sneller mijn 2D werk vertalen naar 3D." - Summerschool student Veronique

Kick off Summerschool LR 03.JPG
Summerschool studenten in All you can Art
Zuiderpark College_David Bade_23 juni 2017_AllyoucanArt2 (20).jpg
Zuiderpark college, David Bade met studenten
12 juli liesbeth.jpg
Workshop Liesbeth Labeur in All you can Art 2

WOENSDAG 12 JULI

David Bade trapte het ochtendprogramma af met een introductie op zijn samenwerking bij het Zuiderpark College eerder deze zomer. Marco Klompmaker (docent Zuiderpark College) was hier samen met enkele Zuiderpark scholieren bij aanwezig. Samen met de Summerschool studenten is het ‘stokpaardje’ op de balk geplaatst, om het sculptuur dat bij Zuiderpark gemaakt is een stap verder te brengen.

Vandaag heeft Tirzo Martha meer verteld over zijn kunstenaarspraktijk en samen met de studenten heeft hij meteen zijn project bij Laurens Delfshaven besproken. IBB teamlid Omar Martha vertelde aan het eind van de ochtend meer over het IBB en toonde de film die ze op Curaçao gemaakt hebben.

In de middag ging Liesbeth Labeur voor het eerst met de Summerschool studenten aan de slag. Samen gingen ze op zoek naar hun handschrift/handtekening binnen hun kunstenaarspraktijk door met blauw en geel te werken. De studenten hebben een interpretatie van All you can Art op papier gezet.

DINSDAG 11 JULI

Dertig talentvolle jongeren krijgen weer de kans om zich zeven weken lang op artistiek gebied te ontwikkelen door nieuwe kennis en technieken op te doen. Ook hier wordt gewerkt volgens het meester-gezel principe. Alle studenten gaan onder begeleiding van de kunstenaars experimenteren, meewerken en debatteren. Een spannende eerste dag met veel aftasten en kennismaken met elkaar en de nieuwe omgeving.

Kick off Summerschool LR 12.JPG
Kick-off AYCA Summerschool 2017 - Dinsdag 11 juli 2017