100 jaar M.C. Escher (1898-1972)

12 september 1998 – 10 januari 1999 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat in Leeuwarden de wereldberoemde Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren. Escher is Nederlands populairste graficus en waarschijnlijk de meest gereproduceerde kunstenaar ter wereld. In de Kunsthal Rotterdam wordt het 100-ste geboortejaar van M.C. Escher uitgebreid gevierd met een groots opgezette tentoonstelling.

Een virtuele reis door de wereld van Nederlands bekendste graficus

In de grote bovenhal van de Kunsthal wordt Eschers complete grafische oeuvre getoond, alsmede talrijke notities, schetsen en tekeningen die aan de litho's en houtsneden vooraf zijn gegaan.
In de benedenhal kan het publiek actief deelnemen aan de "Ultieme Escher Ervaring": met behulp van de nieuwste audiovisuele technieken maakt de toeschouwer op een bijna lichamelijke manier kennis met de magische kant van het werk van Escher. Bezoekers maken als het ware een reis door ruimtelijke presentaties van drie van Eschers meest tot de verbeelding sprekende prenten, te weten 'Belvédère' (1958), 'Klimmen en Dalen' (1960) en 'Waterval' (1961). In deze zogenoemde "Virtual Reality Rides" krijgt het publiek behalve een onvergetelijke ervaring, een beter inzicht in het werk en vooral in de werking van M.C. Eschers kunst.

Publicatie

J. Locher, Leven en werk van M.C. Escher, Kunsthal Rotterdam 1998
W.Hazeu, M.C. Escher, Een biografie, Amsterdam 1998

foto_153_2.jpg