Hoera! 20 jaar KunstHAL

1 november 2012 – 20 januari 2013 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Op 1 november 1992 opende de Kunsthal Rotterdam officieel haar deuren. Als 500e tentoonstelling opent precies 20 jaar later ‘HOERA! 20 jaar KunstHAL!' Filmpjes, geluidsfragmenten, brieven, foto's en ander archiefmateriaal geven een indruk van het veelzijdige karakter van de Kunsthal van 1992 tot nu.

Memorabele blockbusters en andere spraakmakende tentoonstellingen passeren de revue. Duidelijk wordt waarom de Kunsthal door de jaren als ‘toverdoos' en ‘tentoonstellingsmachine' is aangeduid. Uitgebreid aandacht is er voor het ontwerp en de bouw van de Kunsthal met commentaar van architect Rem Koolhaas. Van tientallen tentoonstellingen zijn plattegronden te zien naar ontwerp van bekende architecten als Wim Crouwel of Herman Postma. Infographics maken zichtbaar hoeveel mankracht, werkuren en liters verf nodig zijn geweest om de 499 voorgaande tentoonstellingen tot stand te brengen.

Herinneringen

In speciaal door studenten van Willem de Kooning Academie vormgegeven ‘booths' zijn onder meer compliment- en klachtbrieven te lezen en spelen radiojingles en nieuwsfragmenten. Eén booth is gewijd aan de koninklijke gasten die de Kunsthal bezochten. De Kunsthal is bovendien benieuwd hoe haar publiek de Kunsthal de afgelopen twintig jaar heeft beleefd en spoort ze aan hun persoonlijke reacties te delen in één van de booths.

500 tentoonstellingen in 20 jaar

Festival Kunsthal XX jaar

Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 november trakteert de Kunsthal haar publiek op een programma vol muziek, poëzie, dans, theater, film en circus dat tot stand komt met Rotterdamse partners als RO Theater, Codarts Rotterdam, Conny Janssen Danst, Lemniscaat, tangoschool Cuartito Azul en O.T. Theater. Dagelijks zijn in en rond de tentoonstellingen van ‘Maillol' en ‘Avant-Gardes. De collectie van de Triton Foundation' optredens te zien en gratis workshops en rondleidingen te volgen

Programma

De SKVR biedt workshops beeldhouwen in was. Internationaal befaamde B-Boys dansen op zaterdagmiddag de spectaculaire hiphopvoorstelling ‘Father Father'. Dichters van Speyksessies dragen diezelfde dag voor uit eigen werk bij de topstukken van Triton. De door Theater Zuidplein ontdekte band Forecast Jah Reign speelt opzwepende wereldmuziek. Op zondag kunnen kinderen leren illustreren met Gouden Penseel winnaar Charlotte Dematons, kijken naar een Russisch sprookje door Hofplein Rotterdam of luisteren naar ‘Peer Gynt' door meesterverteller Frank Groothof. Op vrijdagavond transformeert de Kunsthal tot bioscoopzaal voor een preview van het IFFR 2013. Op zaterdagavond gaat het dak eraf tijdens KunsthalLIVE MUSIC met optredens van Wende, Charlie Dee en Eric Vloeimans & Gatecrash.

Beheers je! we zijn hier in de Kunsthal, tekening Stefan Verwey.jpg
Beheers je! we zijn hier in de Kunsthal, tekening Stefan Verwey