70 jaar Beatrix
de mooiste foto's

31 januari 2008 – 30 april 2008 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
6
Al direct na haar geboorte was zij voorpaginanieuws, nu wordt zij zeventig jaar: Koningin Beatrix.

Ter gelegenheid van haar verjaardag toont de Kunsthal haar levensgeschiedenis, vastgelegd in foto's, die de altijd aanwezige fotopersdienst ANP door de jaren heen maakte.

Bij Nieuw Amsterdam Uitgevers verschijnt, in samenwerking met het ANP, het gelijknamige boek, samengesteld en van tekst voorzien door Edouard van Arem met een voorwoord van Peter Brusse. Uit het boek zijn veertig foto's geselecteerd die de etalage van de Kunsthal sieren.

Op 31 januari 2008 is het 70 jaar geleden dat Beatrix van Wilhelmina Armgard werd geboren. Als kroonprinses der Nederlanden was zij in de wieg gelegd voor een leven in de schijnwerpers.

De kleine tentoonstelling laat haar leven zien aan de hand van de mooiste en meest bijzondere foto's uit het archief van ANP Photo, de enige instantie die bij alle officiële gelegenheden de koningin mag fotograferen. Hoe onze vorstin opgroeide met haar familie, hoe ze verliefd werd, zich ging verloven en trouwde. De vorstin als vrouw, als (jonge) moeder en nu als oma. En natuurlijk hoe ze de troon besteeg en hoe ze was en is als vorstin en staatshoofd, actief in binnen- en buitenland.

Veel van de rollen die zij vervult zijn niet uniek, bijzonder is dat ze allemaal zijn vastgelegd door fotografen.

Publicatie

Fotoboek '70 jaar Beatrix, de mooiste foto's', Uitgeverij Nieuw Amsterdam met een voorwoord van Peter Brusse, royaltyspecialist (ISBN 978 90 468 03950), € 19,50

3_Beatrix in Japan april 1970.jpg
2_Beatrix met kleindochter.jpg