Ode aan de Vrouw
Erwin de Vries, 60 jaar beeldhouwer-schilder

12 september 2009 – 29 november 2009 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
De Surinaamse beeldhouwer en schilder Erwin de Vries (1929) wordt in december 2009 tachtig jaar. De Kunsthal Rotterdam eert ‘The Grand Old Master' uit Suriname met een overzichtstentoonstelling.

Ruim honderdvijfentwintig werken waaronder schilderijen, tekeningen en beelden vanaf de jaren vijftig tot nu geven een veelzijdig beeld van zijn omvangrijke oeuvre. In zijn werk staat de mensfiguur en met name de vrouw centraal.

Erwin de Vries is in Nederland vooral bekend door zijn portretten van bekende Nederlanders waaronder Joop den Uyl, Simon Carmiggelt, Ivo Opstelten en vele anderen en vanwege zijn ontwerp voor het Nationale Slavernij Monument dat in 2002 in het Oosterpark in Amsterdam is gerealiseerd.

Kleurrijk en expressief

De Vries' vormentaal is verwant met de taal van COBRA. Zijn werk is uitbundig van kleur, expressief en direct geschilderd. De vrouwen in zijn schilderijen zijn met krachtige penseelstreken in gepassioneerde en vaak erotische houdingen neergezet. Sensualiteit en dynamiek is wat zijn werk kenmerkt: organische lijnen op het doek en woest geboetseerde figuren in brons. In zijn werk combineert hij figuratieve met gestileerde abstracte vormen. Erwin de Vries staat bekend als een productieve, temperamentvolle kunstenaar. In 1984  keert hij voorgoed terug naar zijn geboorteland Suriname, waar hij nieuwe inspiratie opdoet. Zijn artistieke ontwikkeling krijgt daar een sterkere tropische expressie gevoed door de felheid van de tropenzon, de variëteit aan kleuren en de fascinerende mix van diverse culturen.

ERWIN beelddrager - LR.jpg

In samenwerking met

Stichting Surinaams Museum

Met dank aan

Gemeente Rotterdam Kunst en Cultuur, VSBFonds, Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden.

02 - Erwin de Vries - LR.jpg
04 - Erwin de Vries - LR.jpg
07 - Erwin de Vries - LR.jpg