Voodoo
Gaël Turine

11 december 2010 – 13 maart 2011 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
Priester
Miami, 2009
De Kunsthal Rotterdam introduceert de Belgische fotograaf Gaël Turine met zijn fotoserie over de voodoocultuur in Haïti, Benin en de Verenigde Staten.

Met zijn indrukwekkende serie zwart-wit foto's geeft hij inzicht in de gebruiken van de eeuwenoude religie. Turine werpt een uitzonderlijk licht op de wortels van voodoo die zich via de slavenhandel vanuit Afrika over de wereld verspreid heeft.

Mystiek

Turine bezoekt tussen 2005 en 2010 met zijn camera diverse ceremonies, pelgrimtochten en rituelen van het voodoogeloof. Dikwijls kiest hij ervoor zijn onderwerp met enige afstand te fotograferen, soms echter kruipt hij bovenop het tafereel. Turine is dan meer deelnemer dan fotograaf. Het levert een afwisselende fotoserie op. Soms is de mystiek haast voelbaar. In Miami staat hij met zijn camera bovenop een priester die rook uitblaast in het gezicht van een in trance verkerende vrouw. Dynamisch en vol ontlading is zijn foto van een ritueel bad in de Saut d'Eau waterval in Haïti, waar hij zich middenin begeeft. Dan weer houdt hij gepaste afstand, zoals van de vrouw die geknield voor een metershoge knoestige boom contact zoekt met één van de vele voodoogeesten. Ook op de begraafplaats van Port-au-Prince doet hij een stap terug en fotografeert een vrouw die Baron Samedi, geest der doden, verzoekt goed voor de overledenen te zorgen.

Voodoo cultus

De slavenhandel ligt aan de oorsprong van voodoo, sinds 2003 verklaard tot de officiële godsdienst van Haïti. Het geloof is in de zestiende eeuw ontstaan. Het vermengt de vodun cultus uit het West-Afrikaanse Benin met de katholieke gebruiken die handelaars hun slaven opdrongen. Vanuit Haïti verspreidde voodoo zich naar de Verenigde Staten en het Caribische gebied. De voodoocultus kent een groot aantal geesten (Loa) met ieder hun eigen krachten. Deze geesten hebben hun eigen voorkeuren en worden gediend met bepaalde rituelen, symbolen, dans en muziek. De Loa leggen contact met de wereld van doden en voorouders. Dat is van groot belang, want respect en gehoor voor wat de geesten en voorouders te zeggen hebben, leidt tot een beter en vredig leven op aarde.

2. Gael Turine, Saut d'Eau - LR.jpg
Saut d'Eau waterval, Haïti, 2005

Publicatie

Bij uitgeverij Lannoo verschijnt het gelijknamige boek (ISBN 978 90 209 9211 3)

Opwarmertje

Op woensdagavond 24 november a.s. is Gaël Turine te gast in de Talkshow 'De Geest van Rotterdam', georganiseerd door Club Ram Horna in café Engels (dakterras 7e etage, nabij Centraal Station) in Rotterdam. Hij vertelt daar over zijn fotoserie 'voodoo'.

5. Gaël Turine, Mask of protection, Benin - LR.jpg
Mask of protection, Benin
1. Gael Turine, Baron Samedi - LR.jpg
Baron Samedi, Haïti, 2008