Donkere wolken
Ian Teh

1 september 2012 – 9 december 2012 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
Arbeiders die terugkeren naar huis
Tonghua, China, 2006
Fotograaf Ian Teh (Maleisië, 1971) reist al meer dan tien jaar door China en legt zowel mens als landschap op bijzondere wijze vast. Gegrepen door de rijke visuele expressie van de explosief groeiende Chinese economie brengt Teh als een van de eerste buitenlandse fotografen de donkere kant van China's opmars in beeld, lang voordat een hausse aan fotografen dit voorbeeld volgt.

In een harmonieus samenspel van kleur en licht creëert hij serene beelden die de kijker op een verkeerd been zetten. Weidse en dooraderde landschappen blijken na een tweede keer kijken industrielandschappen te zijn. Zo weet Teh in een mix van aarde, zweet en rook de wortels van het economische wonder bloot te leggen. In de Kunsthal zijn delen van Tehs series ‘Dark Clouds' en ‘Traces' te zien, waarvoor Teh in verschillende Chinese provincies foto's maakte.

Serene beeldtaal

‘Dark Clouds' toont het dagelijkse leven binnen de Chinese kolenindustrie. Staal en cokesfabrieken vormen het decor waarbinnen Teh verstilde beelden vastlegt die verre van realistisch aandoen. In andere foto's maakt Teh gebruik van een meer dynamische beeldtaal wanneer hij inzoomt op arbeiders die zich na het werk proberen te ontspannen met een cafébezoek of een potje biljart. In een vijftal monumentale foto's uit de serie 'Traces' onderzoekt Teh de schaars bewoonde landschappen van de Chinese achterlanden. De verarmde provincies waren ooit groen, maar het heftige industriële geweld heeft het ecosysteem verstoord. Linfen, ooit liefkozend de ‘Moderne stad van fruit en bloemen' gedoopt, doet vandaag de dag zijn naam geen eer meer aan. In de tentoonstelling gaan de portretten van de arbeiders een wisselwerking aan met de panoramische industrielandschappen.

6) Staalfabriek. Hancheng, Shaanxi, 2009.jpg
Staalfabriek. Hancheng, Shaanxi, 2009

Ian Teh

De Brits-Maleisische Teh werkt zowel in opdracht als autonoom en publiceert regelmatig in tijdschriften zoals Time, The New Yorker en Newsweek. Teh exposeerde wereldwijd onder andere in de Kiang Gallery, Atlanta, de Paris Beijing Gallery, Beijing en Flowers, Londen. In 2010 publiceerde het literaire tijdschrift Granta (Londen) een tienjarig retrospectief van zijn werk. Teh kreeg in 2009 een eervolle vermelding voor de Prix Pictet Award. In 2011 won hij de Magnum Emergency Funding Grant. Werk van de fotograaf bevindt zich in collecties van het Los Angeles County Museum of Art, Freshfields Bruckhaus Deringer en de Howard Stern Collectie.

2) Kool, as en sneeuw. Wuhai, Inner Mongolia. 2010.jpg
Kool, as en sneeuw. Wuhai, Inner Mongolia. 2010

Publicatie

Bij de tentoonstelling is de publicatie ‘Undercurrents' verkrijgbaar, dit omvangrijke boek bestaat uit vijf series waarvan 'Dark Clouds' het sluitstuk vormt. 'Undercurrents' is uitgegeven door Timezone 8/Paris-Beijing Photo Gallery. De publicatie ‘Traces' is uitgegeven door Deep Sleep Editions.

3) Mijnwerkers keren terug naar huis. Datong, Shanxi..jpg
Mijnwerkers keren terug naar huis. Datong, Shanxi
5) Cokesfabriek. Benxi, China. 2007.jpg
Cokesfabriek. Benxi, China. 2007
4) Arbeider spelt pool. Taiyuan, China. 2006.jpg
Arbeider speelt pool. Taiyuan, China. 2006