Vlek op vlek op vlek
Johan Boer

29 juni 2012 – 23 september 2012 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
6
De vijfde editie van Kunsthal Light richt de schijnwerpers op voormalig street artist Johan Boer (1969). De Rotterdamse kunstenaar en signmaker maakt in de jaren negentig (inter)nationaal furore met zijn illegale ‘sticker art' op museale gebouwen. Laag over laag creëert Boer met zelfklevende folie zijn ‘verfdruipende' kunstwerken. Zijn werk kenmerkt zich door een kleurrijke en associatieve beeldtaal. Speciaal voor de Etalage langs de hellingbaan van de Kunsthal maakt Boer een grafisch stickerwerk.

Plastic graffiti

De kunstwerken van Johan Boer bestaan uit grote stickers samengesteld uit lagen zelfklevende folie, een techniek die toegepast wordt in de buitenreclame. Geïnspireerd door street art-uitingen zoals graffiti is Boer de eerste die de sticker als medium voor zijn kunst kiest. De fel gekleurde verfdruipers en het illegale plakken van de stickers doen meteen denken aan graffiti. Boer ontwerpt de stickers in zijn studio zodat hij ze ter plekke binnen enkele minuten kan aanbrengen. Zijn plastic graffiti wordt vaak snel verwijderd en in sommige gevallen zelfs eigenhandig door de politie. Boer snijdt zijn creaties dan ook in, zodat ze moeilijker weg te halen zijn. Met zijn werk wil Boer de gebruiker informeren over de functie van het gebouw waarop hij de sticker plakt. De kunstenaar wil musea, die in tegenstelling tot bijvoorbeeld slagers en drogisterijen geen algemeen logo hebben, een ‘museumlogo' geven.

Kunsthal Light #5

Johan Boer

Johan Boer voorziet veel bekende gebouwen van zijn kunstwerken. Hij plakte zijn ontwerpen onder andere op ramen van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Nederlands Architectuur Instituut (NAi), het Museum of Modern Art in New York, de Victoria Miro Gallery in Londen en Museum Ludwig in Keulen. Kunstliefhebbers konden al eerder genieten van ‘legale' kunst van Johan Boer. In 1998 exposeerde hij met de tentoonstelling ‘Johan gaat legaal' op de ramen van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam met zijn serie 'Loverslane', vier close-ups van zoenende mensen. Boer rondde in 1997 de opleiding tot illustrator aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam af.

2a. nywall.jpg

Artist Talk en onthulling vrijdag 29 juni

Op vrijdag 29 juni 2012 om 16.00 uur wordt het kunstwerk onthuld met een Artist Talk tussen Johan Boer en Boris van Berkum, beeldend kunstenaar en oud-directeur van Showroom MAMA.

2. Johan Boer, foto Marcel Kollen.jpg
Johan Boer-1.jpg
Johan Boer - hoofdbeeld webstie - kopie van oude site.jpg