Het ding an sich
René Wirths

2 juli 2011 – 18 september 2011 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
De Kunsthal Rotterdam presenteert met bijna vijftig schilderijen de eerste tentoonstelling van de Berlijnse kunstenaar René Wirths in Nederland. Wirths schildert alledaagse voorwerpen zoals een fiets, brood en een afgetrapte schoen, tot in detail op groot formaat doek na.

Door zijn nauwkeurige schildertechniek reproduceert hij precies wat hij waarneemt. Zijn nauwgezette composities tegen een neutrale witte achtergrond dwingen de kijker het object ‘an sich' te beschouwen.
Wirths kantelt onze blik op de werkelijkheid op een bijzondere wijze.

Blik op alledaagse dingen

Wirths heeft een uitgebreide reeks ruimtelijke objecten tweedimensionaal op canvas vastgelegd: een kwast, een naaimachine, een bal, gekreukeld papier, velerlei stoelen en fietsen. De objecten zijn van boven of van de zijkant afgebeeld in een tijdrovend schilderproces.
Het gekozen onderwerp is opgebouwd uit lagen die als het ware opeengestapeld zijn, eerst in grote penseelstreken, vervolgens fijn en extreem gedetailleerd. Wirths laat de objecten in zijn daglichtstudio ‘poseren'. Op het doek wordt het onderwerp zonder context afgebeeld. De omgeving leidt niet af. Het gaat om wat je ziet, wat evident is, geïsoleerd van de rest van de werkelijkheid.

De compositie van de voorwerpen in relatie tot het doek is nauwkeurig uitgedacht, de afmeting van het onderwerp bepaalt het formaat schilderij. Het enige waar Wirths een ingreep op doet, is de keuze van het formaat. De voorwerpen op het doek zijn soms net iets of veel groter dan in werkelijkheid. Zijn schilderijen spelen met onze waarneming en werken vervreemdend.

René Wirths

René Wirths (1967) is geboren in Waldbröl, Duitsland, en woont en werkt in Berlijn. Hij heeft verschillende tentoonstellingen gehad in galeries in Berlijn, Düsseldorf, Praag, Leipzig, Marseille en Genova. Zijn werken zijn nooit eerder in een museaal overzicht samengebracht.

06. René Wirths - LR.jpg
Bolletje snijtouw, 2009

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus uitgegeven door Hatje Cantz Verlag.

Samenwerking

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Galerie Michael Haas, Berlijn

04. René Wirths - LR.jpg
Cassette, 2007
02.René Wirths - LR.jpg
Slablad, 2006
07. René Wirths.jpg
Schedel, 2009