De sprookjesverteller
Thé Tjong-King

6 oktober 2010 – 21 november 2010 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
7
Tijdens de Kinderboekenweek presenteert de Kunsthal de sprookjes van illustrator Thé Tjong-Khing. Ruim dertig bewerkte sprookjes zijn te zien.

Thé Tjong-Khing is een begenadigd sprookjesverteller. In zijn kenmerkende stijl, met dikwijls een vleugje humor wekt hij prinsessen, heksen en helden tot leven. Niet alleen de klassieke sprookjes als Assepoester, Sneeuwwitje en Roodkapje maar ook minder bekende figuren als Blauwbaard en Rapunzel komen in de tentoonstelling aan bod.

Thé Tjong-Khing is één van de bekendste illustratoren van Nederland. Op 23 september kreeg hij de Max Velthuijsprijs 2010 voor kinderboekillustraties uitgereikt. 

De sprookjesverteller 

Uit de talloze sprookjes die Thé Tjong-Khing illustreerde, is een kleine selectie samengebracht in de Kunsthal. Van de meeste sprookjes zijn twee of meer kenmerkende scènes uit het verhaal te zien: Assepoester die haar glazen muiltje verliest, Rapunzel die haar vlechten uit het raam gooit of de ijdele keizer die zonder kleren de straat op gaat. Kinderen kunnen hun sprookjeskennis testen door te raden om welke verhalen het gaat. Wie het niet weet of één van de sprookjes nog eens na wil lezen, kan in de leeshoek terecht.

Activiteiten 

Met een speciale tekenopdracht kunnen kinderen zelf met de illustraties van de 'sprookjesverteller' aan de slag. Ze mogen een aantal scènes uit het nieuwste sprookjesboek van Thé Tjong-Khing 'af te tekenen' en bedenken wat zich zojuist heeft afgespeeld. Door wie of wat wordt de prinses het water ingetrokken? De mooiste tekeningen worden in de Kunsthal opgehangen en beloond met een door Thé Tjong-Khing gesigneerd sprookjesboek.

In de herfstvakantie op woensdagmiddag 20 oktober om 13.30 uur en om 15.00 uur komt Thé Tjong-Khing voorlezen uit zijn nieuwste boek 'De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller'. 

Thé Tjong-King - De rattenvanger van Hamelen - LR.jpg

Publicatie

Bij uitgeverij Gottmer verschijnt tijdens de Kinderboekenweek 'De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller' (ISBN 978-90-257-48906, € 24,95).

De Kinderboekenweek 2010 wordt gehouden van 6 tot en met 16 oktober en heeft als thema: De Grote TekenTentoonstelling -beeldtaal in kinderboeken. 

Zie ook

Thé Tjong-King - De prinses op de erwt - LR.jpg
Thé Tjong-King - Blauwbaard - LR.jpg
Thé Tjong-King - De gelaarsde kat - LR.jpg