Alberto Giacometti

18 oktober 2008 – 8 februari 2009 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Met een grote overzichtstentoonstelling eert de Kunsthal een van de meest toonaangevende beeldhouwers uit de twintigste eeuw: Alberto Giacometti (1901-1966).

Voor het eerst in ruim twintig jaar is het veelzijdige oeuvre van deze beeldhouwer, schilder en tekenaar in Nederland te zien. Naast zijn beroemde werken van fragiele mensfiguren zijn nooit eerder in Nederland getoonde sculpturen, schilderijen en tekeningen te bewonderen. 

Indrukwekkend retrospectief
Parool

De tentoonstelling die in nauwe samenwerking met de Fondation Alberto et Annette Giacometti exclusief voor de Kunsthal is samengesteld, laat de ontwikkeling van Giacometti´s werk zien en past in een succesvolle reeks waarmee de Kunsthal toonaangevende beeldhouwers uit de twintigste eeuw presenteert. Eerder vonden tentoonstellingen van Isamu Noguchi (2003), Henry Moore (2006) en Jean Tinguely (2007) plaats.

Veelzijdig oeuvre

Vanaf 1922 vestigt Alberto Giacometti zich in Parijs, waar hij studeert bij Antoine Bourdelle aan de Académie de la Grande-Chaumière. Onder invloed van beeldhouwers als Jacques Lipchitz en de maker van Rotterdams Verwoeste stad Ossip Zadkine, maakt hij kennis met het kubisme en experimenteert hij met compositie. Als hij zich van deze voorbeelden losmaakt, ontdekt hij de Afrikaanse kunst die voor veel kunstenaars van zijn tijd als een belangrijke inspiratiebron geldt. De invloeden van zijn klassieke opleiding, het kubisme en de primitieve kunst leiden tot zijn eerste grote vrouwelijke figuren waaronder Femme cuillère.

Tot aan 1935 maakt Giacometti Surrealistisch werk en is hij een van de toonaangevende kunstenaars van deze stroming. Daarna richt hij zich steeds geconcentreerder op het thema dat hem zijn hele leven zal bezighouden: de weergave van het menselijk lichaam.

04) Giacometti, Het paar, 1927.jpg

Publicatie

Bij uitgeverij d'jonge Hond verschijnt de gelijknamige catalogus(hardcover ISBN 978-90-89100-92-4, prijs € 34,95 en softcover ISBN 978-90-89100-71-9, prijs € 24,95)

Samenwerking

Fondation Alberto et Annette Giacometti, Parijs
Holland Art Cities (de tentoonstelling maakt deel uit van Holland Art Cities)

03) Giacometti_Lopende man 1, 1960.jpg
09) Giacometti_ [Staand naakt op vierkante sokkel], 1953.jpg