Alfred Eikelenboom
Painting as a Project

18 december 1999 – 19 februari 2000 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Alfred Eikelenboom (1936) is het meest bekend door zijn driedimensionale werk. De utopische modellen waaraan hij sinds vijfentwintig jaar werkt zijn al verschillende keren onderwerp van een tentoonstelling geweest. Zijn monumentale sculpturen zijn op verschillende plaatsen in ons land in het landschap te zien.

De Kunsthal Rotterdam toont een minder bekend aspect uit het oeuvre van Eikelenboom: in de tentoonstelling 'Painting as a Project' staat de schilderkunst centraal. Painting as a Project is een reeks van 25 schilderijen, waarvan de oplopende formaten vooraf in een schema zijn vastgelegd. De Kunsthal toont tien werken uit deze reeks: twee drieluiken en een vierluik. Het terugkerend thema op al deze werken is een witte cirkel met daarin een kleinere cirkel. 

Minder bekend aspect van Eikelenbooms oeuvre

Hoewel de cirkels als twee druppels water op elkaar lijken, zijn ze toch allemaal anders. De composities zijn asymmetrisch en niet repeterend en vertonen subtiele verschillen waardoor dynamiek ontstaat. Eikelenboom typeert de cirkels als 'krachtvelden' die processen in de natuur verbeelden, maar geen relatie hebben met de bestaande werkelijkheid. De bezoeker heeft de vrijheid de cirkels te associëren met bijvoorbeeld moleculen, knikkers, kikkerdril, confetti of neutrino's.

foto_182_2.jpg