Alfred Stieglitz (1864-1946)
Foto's uit de voormalige collectie Georgia O'Keeffe

28 oktober 2000 – 21 januari 2001 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
De Kunsthal Rotterdam presenteert dit najaar een selectie van circa 110 fotowerken van de Amerikaanse fotograaf Alfred Stieglitz (1864-1946). De foto's behoorden tot Stieglitz' persoonlijke archief. Dit archief werd in 1951 door zijn weduwe, de beroemde schilderes Georgia O'Keeffe, deels verkocht en deels geschonken aan het fotomuseum George Eastman House in Rochester NY. Door de stringente voorwaarden die O'Keeffe aan deze overdracht verbond, was het tot het jaar 2000 niet toegestaan deze bijzondere collectie in het openbaar te tonen.

In de uitgebreide selectie foto's bevindt zich authentiek werk uit zijn vroege Europese periode, zoals een zestal foto's die hij in 1894 in Nederland maakte. Uit deze beelden spreekt Stieglitz' bewondering voor de schilders van de Haagse School.

Niet eerder getoonde foto's uit Stieglitz persoonlijke archief

Voorts worden dromerige stadsbeelden van New York getoond, waaronder de fotoklassiekers 'The Terminal' en 'The Steerage' uit respectievelijk 1893 en 1907. Rond de vorige eeuwwisseling vergaarde Stieglitz internationaal aanzien door zijn uitgesproken visie dat fotografie tot 'de grote scheppende kunsten behoorde'. Volgens Stieglitz was de moderne fotograaf tot meer in staat dan het vastleggen van de zichtbare werkelijkheid. Zijns inziens waren fotografen eerder 'picture-makers' dan 'picture-takers'.

Publicatie

The Photography of Alfred Stieglitz, George O'Keeffe's Enduring Legacy, 2000

foto_208_1.jpg