De hutongs van Beijing
Ambroise Tézenas

7 juni 2008 – 28 september 2008 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
In het kader van de Olympische Spelen in Beijing (van 8 tot 24 augustus) toont de Kunsthal Rotterdam het werk van de Franse fotograaf Ambroise Tézenas. Dwalend door het oude Beijing heeft Tézenas de grootschalige bouwwerkzaamheden in de Chinese hoofdstad gedurende vijf jaar vastgelegd.

De straten en gebouwen die Tézenas fotografeert, zijn stille getuigen van de economische vooruitgang van een metropool in oprichting.
Zijn monumentale foto's laten de historische stad van Beijing zien tegenover de veranderingen die de stad ondergaat.
Smalle straatjes, hutongs genoemd, oude wijken en onteigende huizen worden in snel tempo afgebroken om plaats te maken voor hoge flatgebouwen, winkelcentra, brede lanen en snelwegen.

Beijing

De Olympische Spelen in Beijing hebben het tempo van de bouwwerkzaamheden flink opgevoerd. In een tijdsbestek van minder dan tien jaar is een gebied ter grootte van de stad Parijs platgegooid en opnieuw bebouwd.

02) A. Tézenas - Hutongs of Beijing - LR.jpg

Tezenas' werk getuigt van het enorme veranderingsproces dat momenteel in China plaatsvindt, waar politieke besluitvorming in schril contrast staat met het behoud van geschiedenis en de behoeften van lokale inwoners. Uit de (nacht)opnames die Tézenas maakt, komt tussen de helverlichte flatgebouwen, hijskranen en het puin een onwerkelijke stad naar voren, waar vrijwel geen mens te bekennen is. Alleen op de bouwplaatsen waar dag en nacht wordt doorgewerkt, zijn arbeiders te zien.
Naar de tragedies achter het voortstuwende bouwgeweld kan alleen maar worden gegist.

Publicatie

‘Hutongs van Peking' (ISBN 978 90 5330 527 0), uitgeverij Mets & Schilt

09) A. Tézenas - Hutongs of Beijing - LR.jpg