Andreas Feiniger (1906-1999)
Retrospectief

13 mei 1999 – 4 juli 1999 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
De Kunsthal Rotterdam organiseert dit voorjaar een retrospectief van de recentelijk overleden fotograaf Andreas Feininger (1906-1999). De 213 foto's geven een uitgebreid overzicht van het werk van deze beroemde fotograaf. Een deel van de tentoonstelling, circa 50 natuurstudies, is te zien in het naastgelegen Natuurmuseum Rotterdam.

 Feiningers werk wordt gedomineerd door een tweetal thema's: beelden van de stad en onderwerpen uit de natuur. De foto's die hij maakte in zijn woonplaats New York behoren tot de klassiekers van de fotogeschiedenis. De architectuur van deze metropool de skyline van Manhattan, de wolkenkrabbers en verhoogde spoorlijnen en de mensenmassa's in de stad, keren steeds terug in zijn werk.
Uit de natuurstudies die Feininger maakte spreekt eenzelfde enthousiasme als uit zijn New Yorkse foto's. De minutieus gedetailleerde beelden van insecten, bloemen, schelpen, hout en steen, verlenen de natuurlijke vormen een architecturale kwaliteit. De sterke compositie van zijn foto's verleent de microkosmos monumentale proporties.
Feininger werkte jarenlang voor het tijdschrift LIFE waar hij deel uitmaakte van de beroemde groep fotografen die de reputatie van het blad als pionier op het gebied van de fotoreportage vestigden.

Publicatie

Andreas Feiniger, Photographs 1928-1988, 1997

foto_170_2.jpg