ICON DRESSED
Annette Meyer

31 januari 2009 – 24 mei 2009 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Mode is onlosmakelijk verbonden met haar tijd van ontstaan. Twiggy's minirok herinnert aan de jaren zestig, ruches en pofmouwen doen de Duitse Romantiek herleven. In de installatie ICON DRESSED in de Kunsthal Rotterdam gebruikt ontwerper Annette Meyer het idee dat mode een tijdperk kan weerspiegelen. Met veertien outfits van handgemaakt papier verbeeldt zij op poëtische en originele manier de vrouwenmode van 1800 tot nu.

Mode, kunst en muziek

ICON DRESSED is een installatie op het snijpunt van verschillende kunstdisciplines en brengt mode, kunst en muziek samen. Naast de veertien ontwerpen zijn metershoge foto's te zien met modellen gehuld in de tentoongestelde jurken, rokken en pakken. Door een speciale 3d-techniek lijken de modellen op de foto's te bewegen als de bezoekers langs lopen. Torben Snekkestad componeerde speciaal voor ICON DRESSED muziek met invloeden van jazz, folk en klassiek.

Mode-iconen

Annette Meyer gebruikt herkenbare iconen uit de vrouwenmode als inspiratiebron voor haar creaties: van de strakke lijfjes uit de negentiende eeuw tot de androgyne look in de roaring twenties en van de Franse empirejurk uit de achttiende eeuw tot de breedgeschouderde ‘powersuits' uit de jaren tachtig. De styling van de mannequins, hun kapsels, make-up en houding, versterken het tijdsbeeld waarnaar de outfits verwijzen.

Annette Meyer

De Deens-Nederlandse Annette Meyer heeft mode gestudeerd aan de kunstacademies van Utrecht en Antwerpen. In 1997 werd zij hoofd van de modeacademie aan de Designskolden in het Deense Kolding. In 1998 had zij haar eerste solotentoonstelling in New York met haar BODYWRAPPInc. collectie gemaakt van verpakkingsmaterialen. Deze collectie was in 2001 onder de titel ‘de straat als catwalk' in de Kunsthal te zien. ICON DRESSED was eerder te zien in Göteborg, Seoul en Stockholm. Samen met architect Birgitte Louise Hansen maakt Meyer met ICON DRESSED een speciale installatie voor de designgalerij van de Kunsthal.

01 - ICON DRESSED, German Early Romantic Evening Gown, 1830,  Justin Hummerston - LR.jpg

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ICON DRESSED van Annette Meyer (ISBN 978-87-991980-1-6)

Zie ook

04 - ICON DRESSED, American Powersuit, Skirt and Jacket, 1980 - LR.jpg
02 - ICON DRESSED, English Late Victorian Gown, 1880 - Justin Hummerston - LR.jpg