Art Deco: Zwier en melodie
Dans en muziek in de jaren '20 en '30

18 februari 2006 – 7 mei 2006 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
De Kunsthal reist in beeld en geluid terug in de tijd. Op deze tentoonstelling zijn ruim 200 ontwerpen van de internationale Art Deco te bewonderen. De frivole en luxueuze levenstijl van de roaring twenties, waarvoor de Art Deco geschapen lijkt, zien we terug in de voorstellingen en de objecten. Aan de hand van programmaboekjes, platenhoezen en omslagen van bladmuziek spreekt de sfeer van café dansant, de tango en de foxtrot.

De wereld van elegante dames en charmante heren komt tot leven. Om de bekende en populaire melodieieën uit het interbellum te kunnen spelen, waaronder evergreens als 'The song is ended. But the melody lingers on' van Irving Berlin en 'O lady, be good' van Georges Gershwin, werd er bladmuziek geproduceerd die in heel Europa werd verkocht, met oplagen van soms maarliefst 200.000 stuks. Om de aantrekkelijkheid van de bladmuziek te vergroten werden beroemde kunstenaars gevraagd omslagen te ontwerpen. Deze voorstellingen getuigen van de bijzondere en karakteristieke vormen van de Art Deco met zijn gestileerde elegantie en gedurfde kleurencombinaties.

Geliefde Art Deco thema's als de modieuze vrouw, jazz, Josephine Baker en gestroomlijnd design brengen een tijd tot leven die de fantasie nog steeds weten te prikkelen. De tentoonstelling toont ontwerpen van bekende kunstenaars als Renea Magritte, Paul Colin, Willy Herzig, Rie Cramer, Chris Lebeau, Charles Gesmar, Otto van Rees en Peter de Greef. Deze voorstellingen spreken van een verdwenen wereld, waarin men over de dansvloer zwierde, flirtte en feestvierde.

art deco 118-281105.jpg

De werken zijn afkomstig uit de Collectie Rob Aardse.

Publicatie

Art Deco, Zwier en Melodie, Dans en muziek in de jaren '20, Bekking & Blitz Uitgevers, ISBN 90 6109 5891

art deco 019 - LR.jpg