Aspergeschalen 1850-1950
Culinair Design

17 april 2003 – 6 juli 2003 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
Ter gelegenheid van de opening van het aspergeseizoen toont de Kunsthal een bijzondere verzameling aspergeschalen. Aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw kwam de vormgeving van het aspergeservies tot grote bloei in Frankrijk, Duitsland, België en Oostenrijk. De Kunsthal selecteert de zestig fraaiste exemplaren uit de collectie Juffermans te Utrecht en geeft hiermee een beeld van de stijlontwikkeling van Biedermeier via Jugendstil tot Nieuwe Zakelijkheid.

Serviescultuur

De asperge, beter bekend als het witte goud, wordt al eeuwenlang gezien als een exclusieve groente met een excellente smaak. Dit witte goud behoort, na op ambachtelijke wijze te zijn geteeld, geoogst en culinair bereid, op gepaste wijze te worden gepresenteerd. Hiervoor dienen aspergeschalen en -serviezen. Asperges smaken het beste als ze direct na het koken worden geserveerd. De speciale schalen, schotels en sierlijke 'wiegjes' werden daarom vaak uitgebreid met lekschotels of druiproosters. Naast deze schalen toont de Kunsthal ook boterkannetjes, speciale aspergetangen en -lepels. 

De mooiste schalen voor het witte goud

De hoogtepunten in de productie van aspergeschalen vindt men in de landen waar het kweken en het genieten van deze lekkernij tot een ware cultus uitgroeide: Frankrijk (met de nadruk op de Elzas), Duitsland, België, Oostenrijk en in iets mindere mate Engeland en Italië. De vorm van de stengels en de tere kleuren van de koningin der groenten hebben tot sierlijke ontwerpen geleid. Functie, vorm, ornament en kleur gaan in veel gevallen naadloos in elkaar over.

foto_2003asperges_1.jpg