Bieke DePoorter
Ou Menya

9 december 2011 – 29 januari 2012 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
De Kunsthal Rotterdam presenteert de complete fotoserie Ou Menya van de Belgische fotografe Bieke Depoorter. Voor deze veelgeprezen serie laat Depoorter zich driemaal een maand lang meevoeren met de Transsiberië Express door Rusland, langs vergeten dorpen, van woonkamer tot woonkamer.

Toevallige ontmoetingen bepalen haar slaapplaats. Depoorter overnacht bij willekeurige families, die ze veelal in hun huiskamer fotografeert. De intimiteit tussen de Russische bewoners legt ze treffend vast met een scherp oog voor sfeer, situatie en omgeving.

Intieme momenten

Zonder Russisch te spreken, maar met een stukje papier met daarop enkele Russische zinnen, vraagt Depoorter mensen om een slaapplaats. Ze blijft zelden langer dan één nacht op dezelfde plek. Vaak slaapt ze op de bank, waardoor ze midden in de dynamiek van het gezinsleven terechtkomt en hartelijk wordt opgenomen in de familie. Vanwege haar korte verblijf zijn de mensen die ze ontmoet heel open en maakt ze in intieme sfeer dagelijkse momenten mee uit het Russische leven. Van een rokende jongen in een gang met afgebladderd behang tot een bezoek aan de sauna, en van jonge meisjes die trots hun gymnastiek doen in de kamer tot gezamenlijk eten en drinken met familie aan tafel.

Bieke Depoorter

Bieke Depoorter (1986) woont en werkt in Gent. In 2009 is ze afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent met een Master in de beeldende kunsten en fotografie. Ou Menya was haar afstudeerproject en heeft reeds verschillende prijzen gekregen, waaronder de HP Magnum Expression Award in 2009. Momenteel werkt Depoorter aan een nieuw project genaamd ‘I am about to call it a day', waarbij ze op dezelfde manier te werk gaat en enkele maanden door de Verenigde Staten reist. Sinds januari 2011 is Depoorter lid van het collectief Tendance Floue in Parijs.

Ou Menya - Bieke Depoorter4.jpg

Publicatie

Bij Uitgeverij Lannoo is het boek ‘Ou Menya' van Bieke Depoorter verschenen, (ISBN 9789020992137, € 34,99, hard cover, 128 p.).

Ou Menya - Bieke Depoorter2.jpg
Ou Menya - Bieke Depoorter3.jpg