Binnenste Buiten
Museum Boijmans Van Beuningen op bezoek

6 februari 2010 – 16 mei 2010 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Ventumnus en Pomona
Paulus Moreelse
De rijkdom van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen staat in de tentoonstelling Binnenste Buiten centraal. ‘Binnenste Buiten' is de grootste logistieke operatie ooit in de geschiedenis van de Kunsthal. Ruim 1200 schilderijen waaronder talrijke spraakmakende kunstaankopen geven een indrukwekkend beeld van de schatten die het Rotterdamse museum in zijn depots herbergt. De hoge kwaliteit van de werken, de enorme hoeveelheid en de bijzondere inrichting maken de tentoonstelling tot een lust voor het oog!

Schatkamer aan kunst

De Kunsthal heeft in de daglichthal haar wandoppervlak verviervoudigd om zoveel mogelijk schilderijen aan een breed publiek te laten zien. Talrijke meesterwerken van Frans Hals tot Giorgio Morandi en van Paulus Moreelse tot Frank Stella staan in de spotlights. Vele andere werken zijn als verborgen schatten gepresenteerd tussen de wanden. De tentoonstelling stelt de noodzaak van behoud en beheer van niet vaak getoonde objecten aan de orde. Voor eenmaal hangen deze werken uit het depot gezamenlijk op zaal: ontdek uw favorieten in de veelzijdige collectie. De Kunsthal keert Museum Boijmans Van Beuningen letterlijk binnenste buiten!

Het verzamelen belicht

Verschillende musea in Nederland maken plannen voor of zijn bezig met de bouw van nieuwe depots. Er is veel ruimte nodig om alle kunstschatten uit de Collectie Nederland te bewaren. De tentoonstelling Binnenste Buiten stelt vragen als: Hoe bewaar je kunstschatten als je weet dat in het verleden vaak andere waarderingscriteria golden dan nu? Wat is de noodzaak van het behouden en bewaren van niet vaak getoonde objecten en welke dilemma's spelen er? Hoe snel groeit de Collectie Nederland en is ontzamelen niet een beter antwoord dan de bouw van nieuwe depots? En tenslotte, kunnen instellingen zonder collectie zoals de Kunsthal niet actiever ingezet worden om de schatten in de depots van Nederlandse musea beter zichtbaar te maken voor het publiek?

 

Taxatiedag Christie's

Donderdag 11 maart, van 11.00 tot 16.00 uur
Neem uw schatten van zolder mee en laat deze gratis taxeren door een specialist van Christie's Amsterdam. De volgende specialisten zullen aanwezig zijn:

Victor Bouman, algemeen taxateur
Daniel van Vliet, specialist negentiende eeuw en Oude Meesters
Nicole Verkade, specialist Furniture
Daniel Girod, specialist Juwelen
Specialist van de afdeling Post War of de afdeling Modern and Impressionist Art (onder voorbehoud) 

Tekenen op zaal

De museumcollectie als studiemateriaal: studenten en cursisten van kunstopleidingen kunnen de meesterwerken op zaal bestuderen, net als vroeger.

Partners

Gemeente Rotterdam, VSB Fonds, Christie's

7.Giorgio Morandi, Nature Morta - LR.jpg
.Giorgio Morandi, Nature Morta
8. Jacoba van Heemskerck, kleurencompositie - LR.jpg
Jacoba van Heemskerck, kleurencompositie