Bloemstillevens uit Nederland en België 1870-1940
Van Gogh tot Mondriaan

12 december 1998 – 28 februari 1999 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Bloemen zijn reeds lang een geliefd thema in de schilderkunst; voor de Kunsthal Rotterdam reden voor een grote wintertentoonstelling over dit onderwerp.

Het is voor het eerst dat werken van Nederlandse en Belgische bloemschilders uit de periode 1870 tot 1940 gezamenlijk in een grote overzichtstentoonstelling worden gepresenteerd. Dat twee buurlanden elk op geheel eigen wijze invulling gaven aan hetzelfde thema, valt goed te zien wanneer Nederlandse schilders als Vincent van Gogh en Piet Mondriaan worden getoond naast Belgische collega's als James Ensor en Emile Claus.

Belgische en Nederlandse bloemstillevens voor het eerst samen in een groot overzicht getoond

In de Nederlanden waren vanaf de zestiende eeuw vele specialisten werkzaam in dit populaire genre. In het laatste kwart van de negentiende eeuw begonnen ook niet-specialisten, met name modernistische kunstenaars als Vincent van Gogh, bloemen en bloemstillevens te schilderen. Ook in de twintigste eeuw bleven bloemen een geliefd thema bij expressionisten, kubisten, neorealisten en zelfs bij abstract werkende kunstenaars als Piet Mondriaan en Bart van der Leck.

Met dank aan

Deloitte
AKD advocaten & notarissen

Publicatie

S. de Bodt en M. de Haan, Bloemstillevens uit Nederland en België 1870-1940, Kunsthal Rotterdam 1998

foto_160_2.jpg