Camille Bombois (1883-1970)
Een primitief modern

25 maart 2006 – 11 juni 2006 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Uit de grootste en belangrijkste collectie art brut en naïeve kunst ter wereld stelt de Kunsthal Rotterdam een overzicht samen met 100 schilderijen van een van de meest prominente vertegenwoordigers en grondleggers van de naïeve schilderkunst: Camille Bombois (1883-1970).

De werken zijn afkomstig uit de vermaarde verzameling van Charlotte Zander, die in totaal uit meer dan vierduizend stukken bestaat. Camille Bombois schildert met elementaire kracht en dichterlijke verbeelding. Figuren en voorstellingen eren het groteske in alle hevigheid. Met uitgesproken kleuren en hilarische taferelen lapt Bombois de academische regels van compositieleer, vlakverdeling en kleurgebruik aan zijn laars.

Camille Bombois - La laveuse, 1923.jpg

Bombois schildert onbevangen en schept zijn eigen picturale werkelijkheid. Moderne kunstenaars als Picasso voelden zich dan ook sterk aangetrokken tot de krachtige een oorspronkelijke beeldtaal van naïeve schilders als Rousseau en Bombois. Begonnen in de vroege jaren zestig met het verzamelen van aanvankelijk Oost-Europese naïeve schilders, is de collectie Charlotte Zander uitgegroeid tot de meest toonaangevende in haar soort en ondergebracht in het gelijknamige museum, nabij Stuttgart. Charlotte Zander heeft met haar verzameling de meest vooraanstaande naïeve schilders bijeengebracht waaronder Henri Rousseau 'Le Douanier' en honderd schilderijen van Camille Bombois, destijds de lievelingen van de avant-garde.

Zaaloverzicht Camille Bombois - LR.jpg