White Thorns & Tomorrow Leaf
Cuny Janssen

16 februari 2008 – 12 mei 2008 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
Sinds 2000 reist fotografe Cuny Janssen de wereld over. Zij maakt portretten van kinderen in hun dagelijkse omgeving en combineert deze met rijk gedetailleerde foto's van de natuur die hen omringt. De Kunsthal Rotterdam presenteert twee fotoseries die zij tussen 2005 en 2007 maakte tijdens haar reizen naar Japan en Zuid-Afrika.

Janssen laat zien hoe het omringende water invloed heeft op de levensstijl van de Japanse Amami en creëert in de tentoonstelling een contrast met de fotoserie die zij eerder maakte in een extreem droog gebied van Zuid-Afrika.

White Thorns & Tomorrow Leaf

Twee kinderen zittend op een bank in Prins Albert tegenover een weids landschap waar kilometers woestijn zich uitstrekt, een Japans meisje aan een keukentafel naast het frisse en sappige groen van bomen en planten.
Door portret- en landschapsfoto's af te wisselen, vertelt Cuny Janssen een verhaal over de invloed van de elementen op een gebied en haar bewoners. De inwoners uit Amami Oshima ontbijten met vers gevangen vis of plukken met het grootste gemak ingrediënten voor salade of tempura; de inwoners van Prins Albert leven daarentegen van de schamele opbrengst van de weinig vruchtbare Afrikaanse grond.

White Thorns & Tomorrow Leaf brengt met verstilde landschappen en indringende portretten zowel de extreme droogte van het Zuid-Afrikaanse woestijnlandschap als de kleurrijke en blakende subtropische natuur van Japan in beeld.

Cuny Janssen

In 2000 studeerde Cuny Janssen af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Twee jaar later won zij de tweede prijs van de Prix de Rome voor fotografie. De afgelopen jaren maakte ze diverse werkreizen, onder meer naar India (2000) en Macedonië (2003). Momenteel woont en werkt Janssen in Amsterdam.

Publicatie

There is something in the air in Prince Albert, South Africa - Cuny Janssen, Snoeck Verlag (ISBN 978-3-936859-49-2), € 38

07-Cuny Janssen-Japan - LR.jpg
04 - Cuny Janssen - Prince Albert, Karoo, Zuid Afrika 2005.jpg