D-Day vlag 75 jaar
Symbool van vrijheid

5 februari 2019 – 17 februari 2019 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Vanaf dinsdag 5 februari is de eerste Amerikaanse D-Day vlag te zien in de Kunsthal in Rotterdam, een stad waar de oorlog haar onuitwisbare sporen heeft nagelaten. De presentatie ‘D-Day vlag 75 jaar. Symbool van vrijheid’ is een prelude op de viering van 75 jaar vrijheid. Het verhaal achter deze gerafelde en bevlekte vlag is een van de vele binnen het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal over vrijheid, dat door een uniek en tastbaar object wordt verteld.

De 48-sterren tellende Amerikaanse vlag wapperde op het achtersteven van het Amerikaanse marineschip LCC 60. Dit schip leidde op 6 juni 1944 - de dag die de geschiedenis zou ingaan als D-Day - de invasievloot en de eerste Amerikaanse troepen naar het invasiestrand van Utah Beach. Het navigatievaartuig slaagde er als eerste in de Normandische kust te bereiken en deze landingen in Normandië vormden de opmaat naar de bevrijding van West-Europa. Commandant van het eerste landingsvaartuig was de toenmalige luitenant ter zee Howard Vander Beek, wiens vader in Nederland is geboren. Vander Beek neemt de vlag de rest van de oorlogsperiode met zich mee in een rugzakje als lucky charm (geluksbrenger). Thuis bewaart hij de vlag in een kistje in zijn kelder. Na zijn overlijden in 2014 wordt de gehavende vlag op een veiling aangeboden en verworven door een Rotterdamse kunstverzamelaar, die tijdens het bombardement op Rotterdam in 1940 familie verloor. Voor het eerst is de D-Day vlag in deze stad te zien.

Defensie ondersteunt de verplaatsing van de vlag van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg naar de Kunsthal Rotterdam en onderstreept hiermee haar dankbaarheid voor de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid.

Samenwerking

De presentatie ‘D-Day vlag 75 jaar. Symbool van vrijheid’ is mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), in samenwerking met het Nationaal Militair Museum en met dank aan Bert Kreuk en Theo Schols.

Wand_01 Beeld_LOWRES.jpg
Invasie in Normandië, Juni 1944
D-Dag vlag.png
Gehavende 48 sterren D-Day vlag, foto Nationaal Militair Museum