De schoonheid van de Oriënt
Leven onder de wassende maan

9 oktober 2004 – 9 januari 2005 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Met deze tentoonstelling vertelt de Kunsthal Rotterdam de mythen en realiteit van de Arabische wereld, en laat een veelomvattende en fascinerende wereld zien. 'De kashba van Algiers heeft alles: alle elementen van de architectuur tonen een onmetelijke gevoeligheid en bewustzijn voor menselijke maat, behoeften en verlangen.' Met dit statement droeg Le Corbusier zijn grote waardering uit voor de architectuur van de Oriënt. Vele hedendaagse architecten en vormgevers delen zijn fascinatie en laten zich inspireren door de Arabische wereld.

De tentoonstelling laat de diversiteit zien van huiselijke taferelen van Marokko en Syrië tot het Arabisch schiereiland - van de nomade tenten van de Toeareg en bedoeïenen tot de Marokkaanse kashba; van huizen met binnenplaatsen in steden als Marrakech, Damascus of Cairo, tot gebouwen van twintigste-eeuwse architecten als Hassan Fathy, Elie Mouyal en Abdelwahed El-Wakil. Modellen en gereconstrueerde interieurs laten de bezoeker verschillende huistypes te ervaren.

Daarnaast geven huiselijke objecten zoals keramiek, textiel, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en architectonische elementen een impressie van het dagelijks leven en gebruiken. Speciaal voor de tentoonstelling zijn foto's en films geproduceerd die een document vormen over het huiselijk leven dat vrijwel onbekend is voor buitenstanders. 'Onder de wassende maan' geeft inzicht in een onbekende rijkdom van de Arabische wereld waar de privé-sfeer traditioneel wordt beschermd tegen vreemdelingen.

Samenwerking

Vitra Design Museum
Aga Khan Trust for Culture, Genève
Fondation Arabe pour L'Image, Beiroet

foto_293_2.jpg