De wereld van de Zwartvoet Indianen

27 september 2003 – 11 januari 2004 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
De tentoonstelling' Zwartvoet Indianen' laat op spectaculaire wijze de geschiedenis en cultuur zien van, zoals zij zichzelf noemen, de Nitsitapi.

De Zwartevoet Indianen leven in Noord-Amerika aan de voet van de Great Sand Hills in een territorium dat zich ooit uitstrekte van de Noordelijke Saskatchewan River tot aan de Yellowstone River. Noodgedwongen pasten zij in de loop van de veranderende tijden hun tradities aan, maar de essentie van hun cultuur bleef overeind.

Een unieke reis over de prairie

De tentoonstelling die wordt opgebouwd vanuit het perspectief van de indianen zelf, laat de bezoeker kennismaken met een leefwereld waarin hemel, aarde en water en in het bijzonder dieren, planten, zon, maan en sterren een belangrijke rol spelen, waarin familierelaties en clans de sociale structuur bepalen en het mondelinge verhaal de geschiedenis en gebruiken levendig houdt. Een 'Virtual Experience' zorgt voor een unieke reis over de prairie: de bezoeker wordt 'letterlijk' meegenomen door de wereld van de Zwartvoet Indianen.
Meer dan 200 unieke voorwerpen, variërend van een zes meter hoge tipi tot een volledige dansuitrusting, afkomstig van de mooiste en omvangrijkste collectie ter wereld, het Glenbow Museum in Calgary, schetsen op theatrale en educatieve wijze de geschiedenis en de cultuur van de Zwartvoet Indianen.

foto_267_3.jpg

De tentoonstelling 'Zwartevoet Indianen' is, na 'Wonderland van Pietje Bell tot Harry Potter', de tweede grote familietentoonstelling die de Kunsthal programmeert.

foto_267_2.jpg