Dierenstreken
Japanse schilderingen 1700-1950

22 december 2007 – 2 maart 2008 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
De Kunsthal Rotterdam presenteert met de tentoonstelling Dierenstreken een rijk overzicht van de Japanse dierschilderkunst.

Ruim tachtig rolschilderingen tonen talloze Japanse legendes over gewone dieren met magische krachten en mytische dieren die het menselijk leven op aarde beïnvloeden. Er zijn tijgers, ossen, apen en vogels te zien, geschilderd met inkt en penseel in een zwierige, energieke stijl, of juist op een minutieus gedetailleerde manier.

De werken, veelal van papier of zijde, zijn afkomstig uit collecties van de leden van de Vereniging voor Japanse Kunst, die dit jaar haar zeventigste verjaardag viert.

Mythische dieren

Dieren zijn voor Japanse kunstenaars door de eeuwen heen een grote inspiratiebron geweest. De belangstelling voor de ‘goddelijke' natuur uit zich in verfijnde natuurlijke voorstellingen en spirituele stijlfiguren, die de relatie tussen mens en natuur weerspiegelen. De rolschilderingen hebben in de Japanse samenleving gelaagde sociale en politieke betekenissen. Veel rolschilderingen werden gemaakt als decoratie voor tempels en paleizen, of waren specifiek bestemd voor de privésfeer.

De afgebeelde dieren staan onder meer symbool voor verschillende sociale klassen. Zo identificeerde de Japanse adel zich graag met een hert vanwege zijn elegantie en gratie, terwijl de Samurai zich spiegelden aan de havik vanwege zijn mannelijke en disciplinaire eigenschappen. Andere dieren staan bekend om hun magische krachten zoals de haas die op de maan het elixer voor het eeuwige leven stampt en de os die het eenvoudige boerenleven verbeeldt.
Ook mythische dieren spelen in de legendes een belangrijke rol zoals de regendraak die over het lot van de oogst op het land beslist. In de tentoonstelling komen alle facetten van de Japanse dierenschilderkunst aan bod.

 

Publicatie

'A Brush with Animals, Japanese Paintings 1700-1950', uitgeverij Brill, (ISBN 978 9070216078), € 83,74 hardback editie, (ISBN 978 9070216 085), € 58,30 paperback editie

Met dank aan

De vereniging voor Japanse Kunst

Dierenstreken - Twee kraanvogels - LR_2.jpg