Document Nederland: ZJEITU
Ilse Frech fotografeert Curaçao en Bonaire

25 september 2010 – 16 januari 2011 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Witte pan 'Kabayé'
2010, Bonaire
Voor Document Nederland, de jaarlijkse foto-opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad, verbleef fotografe Ilse Frech vier maanden op Curaçao en Bonaire. Ruim vijftig foto's tonen Frechs zoektocht naar de ziel van deze eilanden aan de vooravond van hun autonomie.

Document Nederland is voor het eerst in de Kunsthal Rotterdam te zien. De tentoonstelling is een indringend ‘bericht' van de Antillen nu, als onderdeel van de dertiende editie van Document Nederland dat altijd een actueel maatschappelijk fenomeen centraal stelt. De Nederlandse Antillen worden komend najaar staatkundig opgeheven na bijna 400 jaar gezamenlijke geschiedenis tussen Nederland en de Antillen. De eilanden Curaçao en Sint Maarten krijgen een autonome ‘status aparte' naar het voorbeeld van Aruba, terwijl Bonaire, St. Eustatius en Saba juist als bijzondere gemeenten met Nederland verbonden blijven.

Verleden en toekomst

Tijdens haar verblijf fotografeert Ilse Frech de cultuur op de twee verschillende eilanden: het gezinsleven, mensen in functie, de mannengemeenschappen, het uitgaansleven en de consumptiecultuur. Frech voelt zich aangetrokken tot sterke persoonlijkheden, veelal vrouwen, die ze op haar pad tegenkomt. Ze portretteert de mensen, tast met haar camera het rauwe en mystieke landschap af en zoekt naar mogelijke verbanden in de geschiedenis van de Antillen. Slavenhutten, zoutmijnen en ruïnes van plantages legt ze vast, maar ook het stedelijke landschap met de sporen van de mens en zijn materiële cultuur. Bewoners en hun verhalen komen dichtbij door haar poëtische, verstilde portretten. Haar fotografie vormt een kleurrijk palet van een complexe, soms gespleten samenleving die tegelijkertijd doortrokken is van mystieke spiritualiteit én van materiële uiterlijkheid.

5. Ilse Frech_Document Nederlad 2010_Sami Sail_Boca Sami-Curacao_ - LR.jpg
'Sami Sail', 2010, Curaçao
4. Ilse Frech_Document Nederland 2010_Bou Barber Curacao_ - LR.jpg
Bou Barber, 2010, Curaçao

ZJEITU

Zjeitu is een woord in het Papiamentu, een taal die wordt gesproken op de Benedenwindse Eilanden van de Nederlandse Antillen (Curaçao en Bonaire) en op Aruba, en is niet letterlijk te vertalen. 'Schwung', 'jeu', geestkracht, pit, energie en stijl zijn allemaal betekenissen die je aan 'zjeitu' kan geven.

Sponsors

Fonds BKVK, Rijksmuseum, NRC Handelsblad

2. Ilse Frech_Document Nederland 2010_Barber, Curacao - LR.jpg
Barber, 2010 ,Curaçao
1. Ilse Frech_Document Nederland 2010_ Seru Fortuna Curacao_ - LR.jpg
Seru Fortuna, 2010, Curaçao