Kunsthal Bivak
Dré Wapenaar, Tentsculpturen

4 juli 2009 – 30 augustus 2009 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Grote tentsculpturen staan deze zomer centraal in Kunsthal Bivak. In de bomenhal van de Kunsthal is voor het eerst een overzichtstentoonstelling van de Rotterdamse beeldhouwer en tentenbouwer Dré Wapenaar te zien.

Wapenaars ingenieuze bouwsels van tentdoek, staal en hout spreken jong en oud tot de verbeelding. Zijn flexibele architectuur kent tal van verschijningsvormen en functies.
In de tentoonstelling zijn tien grote en kleinere tentsculpturen te zien, waaronder boomtenten, vogelhuistentjes, marktstands, een douchetent (die in de Kunsthal te gebruiken is) en een krantenkiosk.

Sociale sculpturen

Wapenaars creaties van tentdoek bevinden zich op het grensgebied van architectuur, design en beeldhouwkunst. De prachtige vormen, organische structuren en interieurs van zijn nomadische onderkomens nodigen uit om in te kruipen, door het canvas naar buiten te kijken of binnen een eigen plek te maken. Iedere tent heeft een duidelijke functie en staat klaar om daadwerkelijk in gebruik genomen te worden. 

Bezoekers kunnen in de boomtenten klimmen, die als dauwdruppels aan de boom hangen. Het zijn stille schuilplaatsen in de natuur. Wapenaars markttenten daarentegen maken met hun kleurrijke doorschijnende doeken ruimte voor een bonte mix van culturen en producten. Deze tenten zijn gemaakt voor levendige ontmoetingen.
De krantenkiosk met het silhouet van een communicatiesatelliet is ingericht als geconcentreerde leesplek, terwijl het ‘paviljoen van de leegte' is opgebouwd als podium voor bezinning en fantasie.

Dré Wapenaar

Met zijn tentsculpturen werkt Dré Wapenaar (1961) al vijftien jaar aan een indrukwekkend oeuvre. In 2005 wint hij de Hendrik Chabot Prijs, een prijs voor kunstenaars die nauw verbonden zijn met Rotterdam. De jury bewondert zijn tenten omdat het prachtige sculpturen zijn die tegelijkertijd een sociaal karakter hebben vanwege hun plaats in de wereld van de kunst én daarbuiten'. 

Publicatie

Bij uitgeverij d'jonge Hond verschijnt de publicatie Dré Wapenaar, Bivak (ISBN 978-90-89101-33-4).

Met dank aan

Thieme Mediacenter Rotterdam

De foto's zijn gemaakt door Robbert R. Roos

Zie ook

Camptent, Dré Wapenaar, foto Jan Adriaans en Job Janssen.jpg
Douchetent, 1997, foto Robbert R. Roos - LR.jpg
Paviljoen van de leegte, Dré Wapenaar,2005, foto Robbert R. Roos - LR.jpg