Eddy Posthuma de Boer
Gezichten van de wereld

13 mei 2006 – 10 september 2006 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag eert de Kunsthal fotograaf Eddy Posthuma de Boer (Amsterdam, 1931) met een jubileumtentoonstelling. Meer dan tachtig landen bezoekt hij in zijn vijftig jaar durende carrière. Wereldwijd legt hij honderden mensen vast in talloze situaties.

Bijeengebracht in deze overzichtstentoonstelling passeren zij de revue. De tentoonstelling is een reis door de werelddelen. Posthuma de Boer brengt op subtiele wijze in beeld hoe het leven er elders uitziet.

Jubileumtentoonstelling met reisreportages van Posthuma de Boer

Samen met Cees Nooteboom maakt Posthuma de Boer vele reizen. In 1968 verschijnt hun eerste gezamenlijke reisreportage, over Brazilië, voor het tijdschrift Avenue. De daarop volgende zestien jaar ontstaat een succesvolle reeks gezamenlijke reisreportages. 

Het werk van Posthuma de Boer kenmerkt zich door frontale composities, waarop de geportretteerde in zijn geheel in beeld wordt gebracht. De achtergrond werkt als een dubbele laag in zijn foto's, hij legt de cultuur bloot door de geportretteerde in een context te plaatsen, die de persoon nog meer identiteit geeft. Hij maakt gebruik van natuurlijk sfeerbepalend licht - hij past zelden kunstlicht toe. Ieder portret legt hij op een directe manier vast. Iedere foto is een confrontatie met de geportretteerde.

Texas, 1982.jpg

Publicatie

C. Nooteboom, Eddy Posthuma de Boer, Gezichten van de wereld, Uitgeverij Atlas Amsterdam, ISBN 9789045012575

San Blas, bij Panama, 1985.jpg
Zaaloverzicht Eddy Posthuma de Boer - Kunsthal Rotterdam - LR.jpg