Modern Life
Edward Hopper and His Time

26 september 2009 – 17 januari 2010 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
De Amerikaanse moderne schilderkunst uit het begin van de twintigste eeuw is in Europa voornamelijk bekend vanwege het oeuvre van één kunstenaar: Edward Hopper (1882-1967). Hoppers oeuvre kenmerkt zich door een verraderlijke kalmte in lege straten en landschappen, en door eenzame figuren in een stedelijke omgeving. Zijn schilderijen hebben hun stempel gedrukt op ons beeld van Amerika.

Hopper en tijdgenoten 

De tentoonstelling Modern Life, Edward Hopper and His Time presenteert acht topstukken van Hopper samen met ruim negentig meesterwerken uit de collectie van het Whitney Museum of American Art in New York in de grote daglichthal van de Kunsthal.
Voor het eerst wordt Edward Hopper in de context van zijn tijd getoond, met werk van beroemde kunstenaars als Georgia O'Keeffe, Charles Sheeler, Man Ray, Lyonel Feininger, Grant Wood en Alfred Stieglitz.

De tentoonstelling geeft met schilderijen, werken op papier, sculpturen en foto's een indrukwekkend beeld van de ontwikkelingen in de moderne kunst in Amerika en plaatst het oeuvre van Hopper in een nieuw licht.

De tentoonstelling vindt plaats in de Kunsthal Rotterdam in het kader van de viering van 400 jaar New York (1609-2009). De tentoonstelling is samengesteld door het Whitney Museum of American Art, New York en was eerder te zien in de Bucerius Kunst Forum, Hamburg.
Na Rotterdam reist de tentoonstelling waarschijnlijk door naar de Ufizzi Gallery in Florence (februari-mei 2010).

2) Modern Life, Robert Henri.jpg

Publicatie

Bij Waanders Uitgevers verschijnt een uitgebreide Nederlandstalige catalogus.

Met dank aan

Mondriaan Stichting, SNS REAAL fonds, Holland Art Cities, TERRA, Henry Luce Foundation, HAL Investments, Rotterdam Airport.

10) Modern Life, Raphael Soyer, Office Girls - LR.jpg
7) Modern Life, Edward Hopper, Seven A.M - LR.jpg