Edward Steichen (1879-1973)
Hollywood Celebrities

17 januari 2004 – 2 mei 2004 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
De Kunsthal toont voor het eerst in Nederland de Vanity Fair portretten van fotograaf Edward Steichen (1879-1973). De serie omvat eenenzestig zwart-wit portretten uit de jaren twintig en dertig van beroemde Hollywoodsterren als Fred Astair, Charlie Chaplin, Greta Garbo en Marlene Dietrich. Met deze foto's, die aanvankelijk gemaakt waren voor het societymagazine Vanity Fair, werd Steichen in één klap beroemd.

De Hollywoodportretten laten opmerkelijke persoonlijkheden uit de culturele wereld zien en weerspiegelen een fascinatie voor roem en bekendheid. Dertien jaar lang bleef Steichen de belangrijkste Amerikaanse fotograaf van stijl, smaak en 'stardom'

Steichens portretten voor Vanity Fair

Edward Steichen begint in 1895 met fotograferen en besluit al snel zijn verdere leven in dienst te stellen van dit relatief nieuwe kunstmedium. Zijn primaire ambitie de fotografie te verheffen tot het niveau van de schilderkunst deelt hij met Alfred Stieglitz, een andere vermaarde pionier in de fotografie. De Vanity Fair portretten tonen de invloed die Steichen had als commerciële portretfotograaf. Zijn serie ondersteunt de opkomst van de Hollywoodster en draagt bij aan de veranderende blik van het Amerikaanse publiek op roem en glamour. Steichen introduceert een nieuwe stijl in de portretkunst door beroemdheden op romantische wijze te portretteren tegen een contrasterend decor dat refereert aan moderne kunst. Charles Chaplin, Greta Garbo, Winston Churchill en vele anderen presenteren zich aan Steichen zoals zij werkelijk zijn. Steichens Hollywood Celebrities - de iconen van de jaren twintig en dertig - hebben mede bijgedragen aan de succesvolle carrière van vele filmsterren.

foto_274_3.jpg

Samenwerking 

George Eastman House en International Center of Photography and Film

foto_274_2.jpg