Zwitserse bergkinderen
Emil Brunner

17 mei 2008 – 14 september 2008 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
In 1996 werd in een Zwitsers chalet het omvangrijke fotoarchief van persfotograaf Emil Brunner ontdekt. Het archief omvatte ruim 1700 kinderportretten, waarvan de Kunsthal Rotterdam een ruime selectie tentoonstelt.

De zwart-witfoto's, waaronder ook vintage prints, zijn in 1943-44 in het gebied Bündner Oberlands gemaakt. Een hele generatie uit dit berggebied kijkt met onbevangen blik Brunners camera in. De jonge gezichten weerspiegelen het ogenschijnlijk gemoedelijke plattelandsleven in de Zwitserse bergdorpen tijdens de oorlogsjaren.

Ontroerende blikken

Trun, Sedrun, Rabius en Vals zijn een aantal van de twaalf Zwitserse dorpen waar Brunner in 1943-44 jeugdige inwoners portretteert.
De jongste generatie van een hele gemeenschap die tijdens de oorlogsjaren in betrekkelijke afzondering leeft, wordt tot leven gewekt. De kinderen, van peuters tot tieners kijken allen recht in de lens, de één afwachtend, de ander serieus, de volgende vrolijk of ondeugend. Hun blikken ontroeren.

De foto's zijn haast zonder uitzondering frontaal genomen, tot aan het middel en van tamelijk dichtbij. Van de omgeving waarin de kinderen zich bevinden is nauwelijks iets waarneembaar, waardoor details des te meer in het oog vallen: bloempatronen van jurken en jasjes, een speld in het haar, een door bergzon getekende huid. 
In twee jaar tijd bracht fotojournalist Emil Brunner met grote ijver een generatie Zwitserse bergkinderen in kaart. Hij nummerde en ordende zijn foto's per dorp. Namen en leeftijden van de kinderen werden niet genoteerd, waardoor het gissen blijft naar de relaties tussen de kinderen onderling. Zijn het broers, familieleden of enkel dorpsgenoten?

1. Villa - Emil Brunner.jpg

Publicatie 

Bij de Zwitserse uitgeverij Limmat verscheen eerder ‘Tausend Blicke, Kinderporträts von Emil Brunner aus Bündner Oberland 1943/44'

2. Sedrun - Emil Brunner.jpg
5. Furth - Emil Brunner.jpg