Enrique Metinides
schitterend ongeluk

11 december 2004 – 26 juni 2005 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
De Mexicaanse fotograaf Enrique Metinides (1934) volgt tussen 1948 en 1979 talloze afschrikwekkende gebeurtenissen in en rond Mexico City en legt deze vast in duizenden foto's.

Metinides focust zich niet alleen op ongelukken en menselijk geweld, maar ook op de mensen die door een noodlottige situatie met elkaar verbonden worden. Soms lijken zijn foto's geënsceneerde filmbeelden, onwerkelijk, maar bovenal zijn ze menselijk. Ze laten zien hoe snel men op een ramp afkomt om te handelen, te hulp te schieten of te kijken.

Kwetsbaarheid

Metinides zoomt in op mensen die te hulp schieten en die toesnellen om de ramp te aanschouwen en daarmee zonder het te weten een onderdeel vormen van eenzelfde scène. Hij voegt zich tussen deze mensen. Hij kijkt naar de ramptoeristen, volgt de hulpverleners en houdt zich niet afzijdig van verongelukte personen. Hij is ooggetuige van branden en overstromingen, van vliegtuigcrashes, auto-ongelukken, treinontsporingen en busongevallen, van moorden en zelfmoorden. Metinides werkt als een filmer met een groothoeklens en flits, en zet de plaats van de ramp uiteen in zorgvuldig gekozen stills. Hierdoor lijken zijn foto's geënsceneerd. Het zijn bijna surrealistische beelden, waarvan de werkelijkheid moeilijk doordringt.

foto_295_3.jpg

Samenwerking

The Photographers' Gallery, Londen

foto_295_1.jpg