A family history
Bert Sissingh

3 juli 2004 – 31 oktober 2004 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
De Kunsthal Rotterdam presenteert deze zomer de serie 'a family history' van Bert Sissingh (1956). Sissingh maakt geënsceneerde foto's waarin hijzelf en zijn ouders het onderwerp zijn. Als een groot kind fotografeert veertigplusser Sissingh zijn eigen familiegeschiedenis. De onderlinge afhankelijkheid van moeder, vader en zoon is beklemmend en humoristisch tegelijk. 'A family history' laat alledaagse bezigheden zien in een typisch jaren vijftig interieur.

Betekenislagen

De scènes die Sissingh vastlegt laten het traditionele rollenpatroon van een degelijk Hollands gezin zien. De ensceneringen zijn tot in detail uitgedacht en verbeelden de generatiekloof. Zijn beelden komen voort uit persoonlijke ervaringen, maar zijn in wezen universeel. Sissinghs foto's bestaan uit verschillende betekenislagen met verwijzingen naar de schilderkunst, waaronder Johannes Vermeer en Jan Steen, naar Sigmund Freud en naar het postmoderne denken van onder andere Claude Lévi-Strauss en Roland Barthes. Met zijn titels, veelal afkomstig van bestaande boeken of schilderijen, probeert Sissingh de kijker te sturen. Tekst en beeld spelen een even belangrijke rol en gaan een onderlinge spanning aan.

Local History

Bert Sissingh woont en werkt in Rotterdam. Hij was jarenlang werkzaam als amateur-fotograaf en begon in 1992 de autonome opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie waar hij voornamelijk tekende en objecten maakte. Uiteindelijk kwam hij weer terug bij de fotografie. Op zijn eindexamen presenteerde hij de foto 'local history', waarmee Sissingh de basis legde voor zijn huidige werk. De Kunsthal toont de complete serie, van 1996 tot heden.

foto_286_1.jpg