Feest der herkenning!
Internationaal realisme

25 september 2010 – 16 januari 2011 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Flagrant délit
Eugène Buland, 1893
De Kunsthal Rotterdam besteedt ruim aandacht aan het internationaal realisme. Ruim honderdvijftig schilderijen, sculpturen, foto's en videowerken belichten de rijkdom en diversiteit van de realistische kunst van 1850 tot nu.

Het indrukwekkende overzicht omvat werk van talrijke internationaal gerenommeerde kunstenaars als Jean-François Millet, Walker Evans, Edward Hopper, Richard Estes, Duane Hanson en Thomas Ruff en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Kunsthalle Emden en de Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung in München. In de tentoonstelling is ook een aantal vooraanstaande Nederlandse kunstenaars vertegenwoordigd waaronder Carel Willink, Rineke Dijkstra, Jan Worst en Aernout Mik.

Verrassend overzicht

Het veelzijdige overzicht in de Kunsthal laat zien hoe kunstenaars de afgelopen honderdvijftig jaar de werkelijkheid weergeven: op doek, in foto's of als videoprojectie. Het werk van belangrijke vertegenwoordigers van internationale realistische kunststromingen als de Nieuwe Zakelijkheid, het magisch realisme en het hyperrealisme zijn samengebracht. ‘Feest der herkenning' toont de vele gezichten van het realisme: van de levensechte figuren van beeldhouwers als John de Andrea tot de gedetailleerde landschappen van fotograaf Michael Reisch. Gegroepeerd naar thema's als het interieur, het stilleven, het portret, het landschap levert de tentoonstelling verrassende en spannende combinaties op. Zo zijn de krachtige vrouwenportretten van Christian Schad uit het Interbellum naast de technisch perfecte fotoportretten van Thomas Ruff uit de jaren tachtig te zien. En hangt een stilleven van magisch realist Franz Radziwill in nabijheid van een assemblage van Daniël Spoerri.

Diversiteit en verwantschap

De tentoonstelling werpt een nieuw licht op realistische kunst. Het overzicht onthult dat achter het technisch raffinement en de virtuositeit van realistische kunst veelal een maatschappelijke boodschap schuilgaat. Ondanks de enorme diversiteit in onderwerpen en gekozen media blijkt er tussen kunstenaars uit verschillende tijden grote verwantschap te bestaan. De sculptuur Two Workers die de Amerikaanse beeldhouwer Duane Hanson in 1993 maakt, komt thematisch overeen met August Sander's foto's van straatarbeiders ruim zestig jaar eerder. Hansons maatschappijkritische toon is anderzijds voelbaar in de schilderijen van sociaalrealisten als Eugène Buland of Jean-François Millet uit de negentiende eeuw. Door te wijzen op de relaties tussen kunstenaars uit verschillende perioden van het realisme, wordt de tentoonstelling een ‘Feest der herkenning!'

9. Michael Reisch, Landschap, 2008 - LR.jpg
Michael Reisch, Landschap, 2008

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverijd'jonge Hond de gelijknamige catalogus in het Nederlands (ISBN 978-89-089102-11-9, 29,95 euro).

06_Hopper_Hotel Lobby_1943 - LR.jpg
Hopper, Hotel Lobby 1943
4. Christian Schad, Maika, 1929 - LR.jpg
Christian Schad, Maika, 1929