Voor kameraden
Beeld van een harde kern

28 juni 2008 – 21 september 2008 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
19 juli bestaat voetbalclub Feyenoord honderd jaar. De Kunsthal Rotterdam presenteert in het auditorium een fotografisch portret van de harde kern van de club.

Afgelopen voetbalseizoen volgde Kees Spruijt deze fanatieke groep Feyenoord aanhangers en legde hun leven buiten het stadion vast. De fotopresentatie is een realistisch beeld van een subcultuur, waarin broederschap, feestgedrag en sociale controle centraal staan en geeft het legioen voor het eerst een gezicht.

Portret van het legioen

Al vijftien jaar volgt nieuwsfotograaf Kees Spruijt de harde kern van Feyenoord. Voor kranten en persbureaus versloeg hij niet alleen de wedstrijden, maar ook de rellen en vechtpartijen langs de lijn. Door de hooligans jarenlang met zijn camera te volgen, leerde hij de relcultuur en het legioen steeds beter kennen. Hoewel de mannen de publiciteit schuwen, durfden ze voor de lens van Spruijt hun gezicht te laten zien. 

Over het dagelijks leven van Feyenoordhooligans

Voor de recent gemaakte fotoserie volgde Spruijt hen tijdens hun werk, op school, op het amateurvoetbalveld, in de sporthal, de kroeg, in de rechtbank, de gevangenis, van en naar de wedstrijden en tijdens uitjes met het gezin. Dicht op de huid en onverbloemd tonen zijn foto's en (groeps)portretten het dagelijks leven van de harde kern van de Rotterdamse voetbalclub. De fotodocumentaire laat zien dat hun levens soms volledig in strijd lijken met de gewelddadigheden waarover bericht wordt in de krant.

Kees Spruijt

Kees Spruijt is sinds 1990 freelance fotojournalist. Hij werkt o.a. voor ANP, WFA en diverse landelijke dagbladen. In 2004 won hij de tweede prijs bij de Zilveren Camera in de categorie dagelijks leven. Spruijt heeft een voorliefde voor sociale fotografie, waarin de zelfkant van de maatschappij onderwerp is.

Publicatie

Bij uitgeverij Inmerc verschijnt de catalogus ‘Kameraden. De harde kern van Feyenoord' (ISBN 9789066116276, € 39,95).

kameraden 05-02 - LR.jpg
Kameraden 09 - LR.jpg
kameraden 03 - LR.jpg