Als straatfotograaf, werkend in de traditie van Ed van der Elsken, legt Van de Griendt een generatie jongeren, die nog zoekende is naar haar identiteit, op een open en directe manier vast. Van de Griendts foto's tonen een bijzonder overzicht van de jeugd van toen en nu, hier in Nederland en elders in de wereld.
Zoektocht naar identiteit
In krachtige beelden toont Van de Griendt de kwetsbaarheid en openheid van jongeren in de context van hun eigen sociale groep. Als documentaire fotograaf legt hij hen met hun houding, gebaren en blikken haarscherp vast. Al lijken zijn foto's snapshots, Van de Griendt laat weinig aan het toeval over. Hij kijkt en wacht geduldig op het voor hem perfecte beeld waarin een subtiele dynamiek of spanning ontstaat.
Een foto van Harry (13) voorafgaand aan een ‘emo' concert in Londen illustreert Van de Griendts werkwijze. Hij portretteert Harry - met houtskool rond zijn ogen, lippenstift en een pony tot vlak boven de wenkbrauwen - op straat tussen andere emo's. Emo's kenmerken zich door een alternatieve kledingstijl en een emotionele inslag. Zodra de afwezige blik van deze kwetsbaar ogende jongen in zijn kader valt, drukt Van de Griendt af. Hij vangt de momenten waarin jongeren voornamelijk met zichzelf en met elkaar bezig zijn.
Bij zijn reportages weet Van de Griendt snel het vertrouwen van de jongeren te winnen. Deze manier van werken levert beelden op die puur en direct zijn. De fotograaf zegt over zijn manier van werken: "Ik probeer er heel erg in te gaan zitten, alsof ik één van hen ben."

Publicatie
Speciaal voor de tentoonstelling in de Kunsthal maakt Van de Griendt een fotoboek met circa vijftig foto's uit de tentoonstelling in een exclusieve genummerde oplage.
Pers
Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.


