Forever Young
Martijn van de Griendt

1 februari 2014 – 11 mei 2014 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
June (15) en Rosa (15)
Gothicbeurs, Rijswijk, 2007
Al ruim vijftien jaar fotografeert Martijn van de Griendt jongeren over de hele wereld. De tentoonstelling ‘Forever Young' presenteert een selectie uit zijn oeuvre en zoomt in op zijn foto's over jeugdcultuur.

Als straatfotograaf, werkend in de traditie van Ed van der Elsken, legt Van de Griendt een generatie jongeren, die nog zoekende is naar haar identiteit, op een open en directe manier vast. Van de Griendts foto's tonen een bijzonder overzicht van de jeugd van toen en nu, hier in Nederland en elders in de wereld.

Zoektocht naar identiteit

In krachtige beelden toont Van de Griendt de kwetsbaarheid en openheid van jongeren in de context van hun eigen sociale groep. Als documentaire fotograaf legt hij hen met hun houding, gebaren en blikken haarscherp vast. Al lijken zijn foto's snapshots, Van de Griendt laat weinig aan het toeval over. Hij kijkt en wacht geduldig op het voor hem perfecte beeld waarin een subtiele dynamiek of spanning ontstaat.
Een foto van Harry (13) voorafgaand aan een ‘emo' concert in Londen illustreert Van de Griendts werkwijze. Hij portretteert Harry - met houtskool rond zijn ogen, lippenstift en een pony tot vlak boven de wenkbrauwen - op straat tussen andere emo's. Emo's kenmerken zich door een alternatieve kledingstijl en een emotionele inslag. Zodra de afwezige blik van deze kwetsbaar ogende jongen in zijn kader valt, drukt Van de Griendt af. Hij vangt de momenten waarin jongeren voornamelijk met zichzelf en met elkaar bezig zijn.
Bij zijn reportages weet Van de Griendt snel het vertrouwen van de jongeren te winnen. Deze manier van werken levert beelden op die puur en direct zijn. De fotograaf zegt over zijn manier van werken: "Ik probeer er heel erg in te gaan zitten, alsof ik één van hen ben."

03 - Examengala, Fioretti College, St Oedenrode, Juni, 2011 © Martijn van de Griendt.jpg
Examengala, Fioretti College, St Oedenrode, Juni, 2011

Publicatie 

Speciaal voor de tentoonstelling in de Kunsthal maakt Van de Griendt een fotoboek met circa vijftig foto's uit de tentoonstelling in een exclusieve genummerde oplage.

Pers

Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.

Open formulier

05 - Brooklyn, New York, september 2013 © Martijn van de Griendt.jpg
Brooklyn, New York, september 2013
04 - Harry (13), Londen 2006 © Martijn van de Griendt.jpg
Harry (13), Londen 2006
01 - Examengala, Fioretti College, St Oedenrode, Juni, 2011 © Martijn van de Griendt.jpg
Examengala, Fioretti College, St Oedenrode, Juni, 2011
De Kunsthal is vanaf maandag 1 juni weer open!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Alle maatregelen op een rij