Zambia! Zambia!
Geert van Kesteren

24 november 2007 – 10 februari 2008 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
In opdracht van de Kunsthal Rotterdam en het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA) maakte de Nederlandse fotograaf Geert van Kesteren dit jaar een fotoserie over Zambia.

Ruim tachtig foto's en geluidsopnamen tonen Zambia als een veerkrachtig land, dat bruist van levenslust, rijk is aan natuurschoon, culturele tradities en energieke mensen, maar ook een land dat worstelt met aids en armoede.

De hartslag van Zambia
NRC Next

Geert van Kesteren laat Zambia zien zoals hij dat op zijn reis tegenkwam: adembenemende watervallen, pittoreske dorpen, mooie mensen, spelende kinderen en kleurrijke markten. Een land van saamhorigheid, vrolijkheid en liefde dat een rotsvast geloof in God, Allah en de geesteswezens heeft, maar dat eveneens worstelt met aids - één op de drie inwoners is HIV positief -, corruptie en armoede. Van Kesteren laat, in beeld én geluid, beide kanten van Zambia zien. Het trotse en mooie Zambia, maar ook het zorgelijke Zambia, zoals we dat kennen uit het nieuws. Het gebruik van geluid bij de foto's maakt de tentoonstelling bijzonder en geeft de bezoeker de indruk werkelijk in het land aanwezig te zijn.

Geert van Kesteren

Fotograaf Geert van Kesteren werd in 2005 aspirant-lid van fotoagentschap Magnum. In 1998 en 2005 werd hij door de Zilveren Camera uitgeroepen tot Fotojournalist van het Jaar. Voor zijn meest recente fotoserie over Irak ‘Why Mister Why?' werd hij onderscheiden met de World Press Photo Award. In 2006 maakte hij de fotoserie Schraal, een document over armoede in Nederland.

Samenwerking

Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA)

Met dank aan

Hivos
NCDO
Aids Fonds

Zambia, Mary 1977_foto Geert van Kesteren - LR.jpg