Gegoten en gesmeed
Tien eeuwen metaalkunst uit West-Afrika

12 mei 1995 – 25 juni 1995 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
Tot en met 25 juni is in de Kunsthal de tentoonstelling Gegoten en Gesmeed te bekijken. Deze geeft een indruk van de kwaliteit maar ook van de enorme variatie die kenmerkend is voor een deel van het Afrikaanse continent en toont een aantal kunstzinnige voorwerpen van verscheidene West-Afrikaanse culturen.

Te zien zijn o.a. een bronzen hoofd, enige bronzen platen met voorstellingen en andere kostbare sculpturen van het Benin-koninkrijk (Nigeria, 15e- 19e eeuw), zilveren, bronzen en ijzeren objecten uit de Fon-cultuur, respectievelijk het koninkrijk Dahomey (Benin, 17e- 19e eeuw), goudgewichten en bronskunst uit het koninkrijk der Ashanti (Ghana, 15-20e eeuw), bronzen vormen uit de geheimzinnige 'Gan'- cultuur (Burkina Faso, rond de 16e eeuw) en een aantal objecten van min of meer verwante rijken en volkeren uit Mali ( vanaf de tiende eeuw).

Inventiviteit

De tentoongestelde objecten getuigen van een hoge mate van plastische inventiviteit van de Afrikaanse kunstenaars en smeden. Zij streven geen nauwkeurige weergave van iets na, maar willen het wezen ervan uitdrukken. Afrikaanse sculpturen zijn de verbeelding van krachten en geesten en functioneren als tekens en boodschappers.

De tentoonstelling is opgezet door de Vereniging Vrienden van Etnografica. Het Afrika Museum te Berg en Dal en het Museum voor Volkenkunde te Rotterdam verlenen hun medewerking door een aantal belangrijke objecten uit hun verzameling ter beschikking te stellen.

Het initiatief en de realisatie van de tentoonstelling ligt in handen van de Rotterdamse galerie Kathy van der Pas & Steven van de Raadt.

foto_64_1.jpg