Gemengd douchen
Honderd jaar korfbal

1 november 2003 – 4 januari 2004 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Honderd jaar geleden bedacht Nico Broekhuysen, een Amsterdamse onderwijzer, de korfbalsport en richtte in 1903 de Nederlandse Korfbal Bond op. De Kunsthal laat met de jubileumtentoonstelling Gemengd douchen zien hoe deze enige gemengde teamsport ter wereld zich in honderd jaar heeft ontwikkeld tot een tak van sport die Olympisch is genomineerd.

De tentoonstelling geeft een cultuurhistorisch beeld van deze typische Nederlandse topsport op het gebied van sportbeleving, kleding, familie- en verenigingsleven, sportieve prestaties en de viering ervan. Als primeur toont de Kunsthal het prototype voor de nieuwe kunststof korf. In november 2003 wordt in Ahoy in Rotterdam het Wereldkampioenschap Korfbal gehouden, waaraan zestien landen deelnemen. De finale op zondag 9 november om 15.00 uur wordt live in de Kunsthal vertoont.

Geschiedenis van een typisch Nederlandse sport

Korfbalhuwelijken

In zeven paviljoens wordt de ontwikkeling van de korfbalsport verbeeld aan de hand van diverse thema's. Beeldmateriaal van spelmomenten, objecten en attributen zoals sportkleding uit de archieven en verzamelingen van de korfbalbond, de verenigingen en particulieren roepen emoties op van hoogte- en dieptepunten. In de afzonderlijke ruimtes komen herinneringen naar boven door de doucheluchtjes, badkamertegels, trofeeën en historische foto's van winnaars en teams die zichtbaar hebben verloren. Als contrast met de vergeelde afdrukken uit de familiealbums tonen de groot formaat foto's van Raimond Wouda, Siebe Swart en Guus Dubbelman actuele situaties.

foto_270_1.jpg
foto_270_2.jpg