George Hendrik Breitner
Pionier van de straatfotografie

9 juni 2012 – 16 september 2012 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
Oudezijds Achterburgwal
1894-1898
In samenwerking met het Rijksmuseum presenteert de Kunsthal een grote overzichtstentoonstelling van de foto's die de Rotterdamse schilder George Hendrik Breitner (1857-1923) rond 1900 maakte. Breitner is vooral bekend als een eigenzinnige schilder van stadsgezichten, naakten en genrestudies.

Deze tentoonstelling toont hem als een van de interessantste fotografen van zijn tijd die het leven in Amsterdam en andere grote steden als Parijs in een zeer persoonlijke en moderne stijl vastlegde. Hij maakte veel snapshot-achtige foto's op straat en intieme opnamen in familiekring. Zijn foto's zijn minder statisch dan die van de beroepsfotografen in zijn tijd. Breitner brak met alle geijkte voorschriften en experimenteerde met de techniek. Hij koos zeer hoge of zeer lage standpunten, fotografeerde tegen het licht in en slaagde de levendigheid van de grote stad in beeld te brengen met opzettelijk bewogen foto's.

Handcamera's

Breitner begon rond 1889 te fotograferen. Als een van de eersten verkende hij de mogelijkheden van de toen net geïntroduceerde handcamera's, die gemakkelijk en onopvallend gehanteerd konden worden. Hij fotografeerde in de snel veranderde, dynamische stad het leven op straat, gewone voorbijgangers, dienstmeisjes en arbeiders. Op de ongeveer 30 foto's die bewaard zijn gebleven van zijn verblijf in Parijs, zijn vooral paarden te zien, die toen nog in groten getale het straatbeeld bepaalden. In Pionier van de straatfotografie  is een uitgebreide selectie van Breitners foto's te zien met veel stadsgezichten en beelden van het straatleven in Amsterdam en Parijs. Uit het Rijksmuseum zijn 35 originele vergrotingen op imposant groot formaat afkomstig. Daarnaast toont de expositie enkele tientallen kleine originele afdrukken en moderne vergrotingen van Breitners negatieven, beide uit het bezit van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag.

George Hendrik Breitner

De Nederlandse kunstschilder George Breitner werd in 1857 in Rotterdam geboren. In 1886 verhuisde hij naar Amsterdam, de stad waar hij tot zijn dood zou blijven leven en werken. In die stad ontstonden zijn belangrijkste werken, waarmee hij bekend werd om zijn verbeelding van het stadse leven. De tentoonstelling George Hendrik Breitner, Pionier van de straatfotografie laat zien dat hij ook als fotograaf een groot en uniek talent was.

Breitner beeld 2 website - kopie van website.jpg
Gezicht op Waalseilandsgracht, Amsterdam,1905

Met dank aan

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Rijksmuseum, Amsterdam, de Rijksdienst Kunsthistorische Documentatie, Den Haag en Institut Néerlandais, Parijs.

Breitner hoofdbeeld website - kopie van website.jpg
Twee vrouwen op de Dam, Amsterdam, 1901-1908
Breitner persbeeld 5.jpg
Marie Jordan naakt op de rug gezien, ongedateerd