Gerard van den Berg
Basic

18 mei 1996 – 1 september 1996 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Duidelijkheid, eenvoud en comfort. Drie begrippen die van toepassing zijn op de ontwerpen van Gerard van de Berg (1947). In de designgalerij van de Kunsthal Rotterdam opent op 18 mei aanstaande een overzichtstentoonstelling van de meubelontwerpen van deze succesvolle vormgever.

In het bovenste deel van de tentoonstellingsruimte zullen vijftien van zijn meest bekende ontwerpen tentoongesteld worden. Deze objecten worden allemaal uitgevoerd in één en dezelfde kleur, zodat de aandacht van de bezoeker vooral uitgaat naar de vorm. Door in de benedenverdieping één stoelontwerp centraal te stellen, uitgevoerd in tientallen bekledingen die verschillen qua materiaal en dessin, wordt ook het effect van de stoffering op de vorm van een meubel belicht.

Overzichtstentoonstelling van succesvolle meubelontwerper

Gerard van den Berg ging al op jonge leeftijd in de leer bij een kunstschilder waar zijn creatieve talent verder werd ontwikkeld en gestimuleerd. Als zoon van een meubelfabrikant lag vervolgens de keuze voor een technische opleiding tot meubelmaker in de lijn der verwachtingen. "Meubelmaker is een mooi vak, ik ben zowel met mijn hoofd als met mijn handen aan het werk. Ik ben ook altijd bezig iets te maken. Noem het maar scheppingsdrang. In mijn ontwerpen ga ik altijd uit van simpele, natuurlijke lijnen. Ik hou van puur en basic. Niet vormpje op vormpje stapelen, niet te veel overbodige decoratie. Ik weet precies wat ik wil, wat kan en wat niet kan. Mijn meubelen moeten dat ook uitstralen" .
Van den Berg heeft niet alleen oog voor het design en de uitstraling van zijn meubelen, ze moeten ook technisch perfect zijn.

Publicatie

Gerard van den Berg, Basic

foto_93_1.jpg