Getekend: Fiep Westendorp

13 september 2003 – 11 januari 2004 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
De Kunsthal Rotterdam presenteert de jubileumtentoonstelling van het veelzijdige oeuvre van Fiep Westendorp (1916). De bekende illustratrice studeerde aan de Rotterdamse kunstacademie.

Naast bekende personages als Floddertje, Pluk van de Petteflet, Pim en Pom, zijn ook haar illustraties uit Het Parool en Vrij Nederland te zien en de muurdecoratie die zij maakte voor de kinderkamer van het cruiseschip de Nieuw Amsterdam van de Holland Amerika Lijn. De tentoonstelling bevat originele tekeningen en documenten die voor het eerst publiekelijk worden getoond. De kunstenares van de beroemde kinderboekenillustraties is nooit eerder met een overzichtstentoonstelling geëerd.

Jubileumtentoonstelling voor Nederlands beroemdste illustratice

Eigenzinnig

Gevoelige, rake en humoristische lijntekeningen in schetsboekjes uit de oorlogsjaren laten haar karakteristieke tekenstijl al zien. De eerste jaren na de oorlog illustreert Fiep Westendorp het klassieke meesterwerk Jane Eyre en maakt cartoonachtige tekeningen voor onder andere Vrij Nederland en Radio Nederland Wereldomroep. Fiep illustreert vanaf 1947 Het Parool over vooral emancipatoire onderwerpen. Ook voor de kinderpagina die in 1952 van start gaat, tekent zij en zo ontstaan hier Jip en Janneke. Uit deze tijd stamt haar samenwerking met Annie M.G. Schmidt en wordt Fiep Westendorp voorgoed ingelijfd bij de kinderliteratuur.

De originele tekeningen die de Kunsthal voor het eerst publiekelijk toont, maken inzichtelijk hoe Fiep Westendorp te werk gaat: geconcentreerd en precies. Haar humor en vooral de liefde waarmee ze werkt zijn opvallend: "Tekenen is het fijnste dat er is, als ik teken zit ik in mijn privé-hemeltje!" Ondanks haar enorme oeuvre dat door vele generaties wordt gewaardeerd, is haar werk nooit bekroond met een Gouden of Zilveren Penseel. In 1997, twee jaar na de dood van Annie M.G. Schmidt, wordt Fiep Westendorp door de CPNB gelauwerd met het Oeuvre Penseel. Deze prijs is speciaal voor haar in het leven geroepen

Samenwerking

HEMA

foto_266_2.jpg