Illustrator Cox Janssens (1993) gaat aan de slag met het thema sportclubs. Haar kleurrijke en karikaturale illustraties geven de diversiteit van sport in Rotterdam weer, van teamsporten tot individuele sporten, op het land en in het water. De tekeningen laten de verbindende factor zien van sportverenigingen als ontmoetingsplek. De sporten die Janssens tegen het decor van de stad Rotterdam combineert, zijn zeer uiteenlopend – zo koppelt ze aikido aan freerunning en roeien aan zwemmen - waardoor surrealistische collages ontstaan.
Isra Páez (1982) is afgestudeerd in architectuur en gaat voor het thema straatcultuur op zoek naar rauwe en desolate plekken waar jongeren samenkomen. In zijn houtskooltekeningen verbeeldt Páez de verborgen plekken onder viaducten, langs snelwegen en rondom spoorwegen. Tussen de betonnen architectuur en zware constructies zijn de sporen van de ‘hangouts’ zichtbaar.
Kunstenaar Kay Hessels (1987) maakt gedetailleerde tekeningen van bestaande gebouwen en geeft hier vervolgens zijn eigen draai aan. Voor deze opdracht gaat hij dieper in op het thema stadslandbouw. Vanuit vogelvlucht tekent Hessels iconische, Rotterdamse gebouwen als Schieblock, de Markthal en Blue City - het voormalige zwembad Tropicana - waarbij hij de daken overwoekert met flora. Met deze fantasierijke jungles wil Hessels de bewoners meer verbinden met natuur in de stad.
Rotterdamse stadstekenaars
Tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw geeft het Stadsarchief Rotterdam jaarlijks opdrachten aan tekenaars. Al voor het bombardement van 14 mei 1940 maar vooral tijdens de wederopbouw legden tekenaars de veranderingen in de stad vast. Rotterdam is door de snelle veranderingen een ideale inspiratiebron. Sinds 2018 is deze traditie, in samenwerking met CBK Rotterdam, in ere hersteld en vullen stadstekenaars de collectie van het Stadsarchief Rotterdam verder aan. De kunstenaars voor de opdracht 2019 zijn geselecteerd door een jury bestaande uit de Rotterdamse schrijver - tevens kunstliefhebber en verzamelaar - Hugo Borst, Shehera Grot (curator Kunsthal), Ove Lucas (CBK Rotterdam) en Jantje Steenhuis en Wanda Waanders van het Stadsarchief Rotterdam.
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met de tekeningen van de stadstekenaars 2019.