Glorie van Rome
Burgers, Keizers & Gladiatoren

11 oktober 2008 – 8 maart 2009 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
De Romeinen keren dit najaar even terug naar Nederland. Met topstukken uit Italiaanse en Nederlandse collecties presenteert de Kunsthal Rotterdam een omvangrijke tentoonstelling over de klassieke cultuur.

Ruim 450 objecten, variërend van marmeren sculpturen, verfijnde sieraden en authentiek terracotta tot gemmen, glaswerk en munten geven een indruk van religieuze beleving, persoonlijke verzorging en huisvesting van de inwoners van het Romeinse keizerrijk (27 v. Chr. - 395 n. Chr.). De tentoonstelling laat zien dat Rome onder haar keizers een internationale grootmacht was, dominant op zowel politiek, economisch, militair als cultureel vlak.

Knechten en keizers

De Romeinse cultuur komt tot leven met prachtige spiegels, haarkammen en oorhangers die eveneens een indruk geven van de manier waarop de Romeinen met het uiterlijk bezig waren. Bustes, munten en cameo's tonen de portretten van de machthebbers van de stad, van Augustus en Nero tot aan Constantijn.
Altaarstukken, urnen en rituele objecten laten bezoekers kennis maken met religieuze beleving en het geloof in de verschillende goden, waaronder boodschapper Hermes en Bacchus, god van de wijn.
Het Romeinse privéleven wordt zichtbaar in (architectuur)modellen van een stadse domus en een landelijke villa. Ook het openbare leven komt aan bod: de gewelddadige gladiatorengevechten, de populaire spelen en de bekende Romeinse badcultuur in de Thermen.

Romeins paspoort

Rome spreekt tot de verbeelding. In Hollywood worden talloze producties aan het onderwerp gewijd, waaronder de klassieker Ben Hur (1959) of het recente The Gladiator (2000). De tactieken van het Romeinse leger en het bouwtechnisch vernuft van aquaducten, wegen en amfitheaters worden nog altijd bestudeerd en bewonderd.
Ook de namen van de maanden en ons schrift zijn erfgoed van de Romeinen. Keizerlijk Rome kent economische voorspoed; in de tentoonstelling vertelt een inwoner van het Rijk hoe hij, zoals zo velen, opklom van eenvoudige knecht tot welvarend burger. In de overheerste gebieden is het Romeins staatsburgerschap felbegeerd en betekent sociale promotie en welvaart.
Jonge bezoekers kunnen zelf een Romeins paspoort maken, graven naar een Romeinse schat of zich verkleden als soldaat, handelaar of adellijke dame en zich zo even burger wanen van het Romeinse Rijk!

Foto Corbvlo.jpg

Romeins lunchen in het Kunsthal café

Tijdens de tentoonstelling Glorie van Rome serveert het Kunsthal café voor de lunch een Caesar Salad met een glas witte wijn en voor kinderen een speciaal Gladiatorenmenu.

Concept en organisatie

Contemporanea Progetti, Florence Italië

Hoofdsponsor

Eneco

7. Detail van Bacchus - LR.jpg
10. Ring, 1ste eeuw v Chr. - LR.jpg