Helmut Newton / Alice Springs
Us and them

20 maart 1999 – 9 mei 1999 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
Dit voorjaar presenteert de Kunsthal Rotterdam een grote overzichtstentoonstelling met werken van de wereldberoemde fotograaf Helmut Newton (geboren 1920) en diens echtgenote, de fotograaf Alice Springs (pseudoniem voor June Newton-Browne, geboren 1923).

Ter gelegenheid van hun vijftigjarig huwelijk presenteren zij voor het eerst samen hun werk. De tentoonstelling omvat 120 werken. Helmut Newton is vooral bekend geworden met zijn studies van naakte vrouwen en portretten van beroemdheden uit de mode- en filmwereld. Zo poseerden onder anderen prinses Caroline van Monaco, Hanna Schygulla, Gianni Versace en David Hockney voor zijn camera.

Echtpaar exposeert voor het eerst samen

De tentoonstelling toont het werk van Newton, die zijn hele leven aan fotografie heeft gewijd, naast dat van Alice Springs, die actrice en schilder was voordat zij serieus aan fotografie begon. Opvallend is dat ze elkaar niet beïnvloed hebben in het benaderen van hun onderwerp. Alice Springs benadrukt waarheid en eenvoud in haar werk, terwijl Helmut Newton zijn foto's duidelijk regisseert en manipuleert. De tentoonstelling "us and them" omvat naast Newtons portretten van beroemdheden, zelfportretten van Helmut Newton en van Alice Springs, en portretten die zij van elkaar maakten.

Publicatie

H. Newton en A. Springs, Helmut Newton and Alice Springs, Zürich 1998

foto_166_2.jpg